Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 8 kabriolet je za dveřmi. Automobilka odhalila jeho první oficiální fotky

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Podobu bavorského osmičkového kupé už známe. Tentokrát nebudeme ochuzeni ani o kabriolet. BMW na něj láká zakamuflovaným prototypem.

Mnichovská automobilka nedává příliš šancí špionům a již pravidelně několik let vábí na novinky oficiálními fotkami prototypů, byť jsou zatím skryty pod kamufláží. Trochu zbytečně, pravda, protože druhou generaci série 8 jsme již mohli vidět v uzavřené produkční podobě, debutovala 15. června při 24 hodinách Le Mans. Ale zkoušejte auto, které ještě za sebou nemá oficiální premiéru, v běžném plném provozu před zraky kolemjdoucích zcela nezakryté.

Zatímco první generace kupé 8 s kódem E31 vznikla coby kabriolet v roce 1990 jen ve třech exemplářích, které nepřekročily stadium prototypů, pak ještě existovalo několik úpravců, ti ochotně za patřičný balík peněz uřízli uzavřeným vozům střechu a nahradili ji skládací plátěnou, v současné řadě se továrního kabrioletu dočkáme. To už koneckonců víme.

Zatím také víme, že pod kapotou jsou zážehový vidlicový osmiválec 4,4 l/390 kW se dvěma turby a přeplňovaný naftový řadový šestiválec 3,0 l/235 kW. Další motorizace dosud odhaleny nebyly. Kupé vzniká v Dingolfingu od 2. července. I otevřená varianta využívá modulární platformy CLAR s karbonovými částmi podvozku s pravděpodobně shodným rozvorem 2822 mm a zavěšení vpředu tvoří dvojité lichoběžníky, vzadu pak pětiprvky. Z velké části hliníková karoserie však musí být dále vyztužena, aby se při absenci pevné střechy nekroutila. Kabrio pak trochu přibere a zmenší se jako obvykle zavazadelník. Doba „hrbatých cécéček“ naštěstí již skončila, ale ta se uplatnila v Mnichově jen u menších modelů.

To ale není vše. Nyní probíhají testy kabrioletů série 8 v USA mezi Las Vegas a Údolím smrti (Death Valley).Tedy v extrémně vysokých teplotách přes 50 stupňů Celsia. I když osmička není žádný teréňák, musí se mechanika spolu s elektronikou řádně odzkoušet v prachu a písku suché Mohavské pouště i na šotolinových cestách v okolí Mount Whitney, či od Skalistých hor (Rocky Moutains) až k pobřeží Pacifiku. Součástí zkoušek elektronických asistentů jsou pak jízdy v kolonách u známého města herního a zábavního průmyslu.

Vysokým teplotám a prachu musí odolat i displeje, audio aparatura, elektrické nastavování sedaček a klimatizace, o skládání a těsnosti vícevrstvé střechy nemluvě. Auta stojí před zkouškami několik hodin na přímém slunci, jsou tedy ještě navíc rozpálená. U přehrady Hoover Dam se zase testuje citlivost na elektromagnetické vlny turbín vodních elektráren.

BMW má i polygon v jihofrancouzském Miramas. Znalci historie automobilových závodů určitě vědí, že jde původně o okruh, na kterém se dokonce jednou, v roce 1926 pořádala Grand Prix ACF. Kromě toho pilně zkouší na Nürburgringu. Že se kabrioletem nejezdí v zimě? Ale kdepak a právě k těmto testům slouží centrum ve švédském Arjeplogu.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)