Američané začali prověřovat bývalé ruské agenty. Obávají se případu Sergeje Skripala

Americké tajné služby zahájily prověrku bezpečnosti bývalých ruských agentů, kteří se dali do služeb Američanů a nyní žijí na utajených místech v USA. Napsal to v pátek list The New York Times. Impulzem se stal útok na ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury, který mají podle Londýna na svědomí dva agenti ruské vojenské rozvědky.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista ve tmě (ilustrační foto)

Policista ve tmě (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Ruská špionáž v posledních letech dohledala několik Rusů, kteří tajně spolupracovali s CIA a usadili se pak v USA v rámci přísně tajného usídlovacího programu, uvedl newyorský list. Americká kontrašpionáž se pustila do komplexní prověrky bezpečnosti každého z nich.

USA podezírají Rusko z podílu na onemocněních diplomatů v Havaně. Veřejně však Washington Moskvu neobvinil

Číst článek

Kontroluje se jejich ochrana a vyhodnocují případná slabá místa. Američtí agenti se snaží zjistit, jak by mohlo být možné zjistit místo pobytu ruských zběhů prostřednictvím sociálních sítí a informací sdílených s příbuznými.

Ohrožení ze strany prezidenta Vladimira Putina, bývalého agenta sovětské tajné služby KGB, je podle amerických činitelů „reálné a všudypřítomné“. Podle bývalého experta FBI Mikea Rochforda jde o „temné dědictví mrtvého sovětského režimu“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme