Hlavní navigace

Aplikace QRecorder z Google Play je nakažená malwarem, cílí i na české uživatele

25. 9. 2018

Sdílet

Antivirová firma ESET vydala varování před rizikovou aplikací na nahrávání telefonních hovorů QRecorder, kterou je možné na telefony s Androidem nainstalovat z oficiálního obchodu Google Play. 

„Po jedné z posledních aktualizací se z QRecorderu stal tzv. trojský kůň. Ten umožňuje útočníkům stáhnout do chytrého telefonu s operačním systémem Android nebezpečný obsah, což se také děje,“ popisuje problém technický ředitel české pobočky ESETu Miroslav Dvořák.

Nakažený QRecorder do telefonu podle ESETu stahuje modul, který vytvoří neviditelnou vrstvu nad cílovou aplikací, například internetovým bankovnictvím, a snímá přihlašovací údaje uživatele. Útočníci dále mají přístup k SMS, které jsou nejčastějším druhým ověřovacím faktorem při převodech peněz, doplňuje firma.

Malware cílí na uživatele z České republiky, Polska a německy mluvících zemí. V Česku by podle ESETu mohly mít aplikaci nainstalovanou desítky tisíc uživatelů.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).