V prázdninových hoteloch si hostia v drvivej väčšine objednávajú polpenziu – a niekedy tu veľa iných možností kde sa najesť, ako v hoteli, nie je. Mnohé hotely to potom robia tak, že aj keď majú aj ponuku z jedálneho lístka, večere podávajú len formou švédskych stolov, aj keď si hosť kúpil len raňajky a radšej by si dal večeru a la carte.

Svetlou výnimkou je reštaurácia Wellness hotela Patince v rovnomennom prázdninovom stredisku. Keď sme tu v lete boli, hotel bol plný a večera sa servírovala formou bufetu. My sme mali len ubytovanie s raňajkami a čakali sme, že možno tiež večer skončíme pri bufetových stoloch, na naše milé prekvapenie nám povedali, že objednať si z jedálneho lístka nie je problém. A tak sme si teda vybrali – a pochutili sme si.

Jedálny lístok nie je stručný, ani rozsiahly, jedál je v ňom tak akurát, aby sa v ňom hosť dobre zorientoval a spokojní boli aj tí, čo majú radi stručné jedálne lístky ako záruku čerstvosti, aj tí, ktorí sú zvyknutí v nich listovať ako v knihách. Kombinácie surovín sú tiež volené tak, aby sa niesli v duchu moderny, ale aby zároveň nevydesili priaznivcov tradičnej kuchyne „a la rezeň“.

Reštaurácia robí aj pekné sezónne menu, počas našej návštevy mali letné, ale buď nám ho inak milá obsluha obsluha zabudla priniesť, alebo ho z nejakého dôvodu v ten večer nemali, ale vyberali sme si len z klasického lístka. 

Rozhodli sme sa ako predjedlo vyskúšať Tartar z údeného lososa, so sušenými paradajkami, feniklom, horčičnými semiačkami a opečená bagetka (4,50) – bola to netradičná, ale vydarená kombinácia. Naopak tradičné bolo Halászlé (3,50), teda rybacia polievka typická pre tento región. Chutila po rybách a paprike, hustá s dostatočným množstvom, pochutili sme si.

To isté môžeme povedať o Pošírovanom zubáčovi s bazalkou a kôprom, ktorý bol podávaný so šalotkou, prosciutom a zeleným hráškom (13,90) a druhou našou voľbou boli Grilované kačacie prsia s pomarančovou omáčkou, citrusovým kuskusom a grilovanými filetovanými pomarančami (14,90). Zubáč bol šťavnatý, prísady ho chuťovo obohatili a celkovo to bolo (aj s prosciutom v ňom) ľahké jedlo.

Kačacie prsia boli dobre pripravené, mäkké a šťavnaté, kombinácia – slané a sladkokyslé väčšinou nesklame, kuskus výborný, sypký, dobre dochutený. Pomaranče celé jedlo osviežili.

Zaujali nás aj oba dezerty - Vežička s jahodami, čučoriedkovým mascarpone a malinovým coulis (3,30) a Grilovaný ananás s banánom na karamele, so škoricou, korením flambovaný rumom a s vanilkovou zmrzlinou (3,30). Nakoniec sme z prvého vládali zjesť len časť, vežička boli vlastne tri plátky piškótového cesta a k tomu boli prísady, zvládli sme len druhé, po dvoch chodoch bolo viac nad naše sily.

Naopak druhý dezert sa dal v pohode zjesť aj po výdatnej večeri. Jednoduchý, ale chutný. Akurát nás prekvapilo, že plátok ananásu nám priniesli neolúpaný, takže sme s ním trochu bojovali, ale vanilková zmrzlina mala chuť, ktorá nás preniesla do detstva. V reštaurácii (podobne ako v celom hoteli) sme sa stretli s príjemným a ochotným servisom.

Zhrnutie:

Plus: chutné jedlo, príjemná obsluha, primerané ceny

Mínus: neolúpaný ananás ako dezert sa komplikovanejšie jedol