Novým senátorem za Prahu 4 bude Drahoš. V prvním kole získal přes 52 procent hlasů

Senátorem za Prahu 4 bude nově bývalý prezidentský kandidát a šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Mandát získal už v prvním volebním kole. Porazil mimo jiné dosavadní senátorku, vědkyni Evu Sykovou, která byla původně do Senátu zvolena za ČSSD, letos však kandiduje za ANO.

Praha (Aktualizováno: 5:26 7. 10. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V závěrečné fázi prezidentské kampaně vsadil Jiří Drahoš na kontaktní kampaň

Jiří Drahoš bude novým senátorem za Prahu 4. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Drahoše podle konečných výsledků volilo 52,65 procenta voličů. Bývalého předsedu Akademie věd do Senátu nominovalo hnutí STAN, měl také podporu KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09.

V prvním kole senátních voleb získal mandát také Jiří Čunek (KDU-ČSL), na Vsetínsku obhájil křeslo s více než 51 procenty.

K senátním volbám podle průběžných výsledků přišlo 42,24 procenta lidí. Je to také poprvé od roku 1996, kdy se do Senátu dostalo v prvním kole víc kandidátů.

‚Fenomén Čunek‘ míří do Senátu už po prvním kole, bodovali i Kubera a Drahoš

Číst článek

Jiří Drahoš byl počátkem roku byl ve volbách hlavy státu nejvážnějším protikandidátem současného prezidenta Miloše Zemana.

Vítězové a poražení

Roli favoritů splnili i další prezidentští kandidáti Marek Hilšer v Praze 2 a Pavel Fischer v Praze 12, stejně jako Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku, rektor Mikuláš Bek v Brně nebo Petr Vícha (ČSSD) na Karvinsku.

Mezi jasné vítěze prvního kola patřili také Ladislav Faktor (nezávislý) na Českobudějovicku, Přemysl Rabas (za Senátor 21) na Chomutovsku, Jaroslav Zeman (ODS) na Jablonecku, mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS), Herbert Pavera (TOP 09) na Opavsku a Patrik Kunčar (KDU-ČSL) na Zlínsku.

Mezi poraženými byli naopak bývalý středočeský hejtman David Rath na Litoměřicku nebo expremiér Jiří Paroubek (oba dříve ČSSD) a protislamistický aktivista Martin Konvička na Ostravsku.

Kdo byl v historii Česka zvolen v prvním kole?

  • Vítězství v prvním kole senátních voleb získali hned v historicky prvních volbách do české horní komory v roce 1996 tři kandidáti. Byli jimi Milan Kondr (ODS), Jan Koukal (ODS), Jan Zahradníček (KDU-ČSL) a Vladimír Zeman (ODS).
  • O tři roky později v doplňovacích volbách do Senátu zvítězil nezávislý kandidát Václav Fischer.
  • V roce 2000 byl více než padesáti procenty hlasů v prvním kole zvolen bývalý ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec (za US-DEU).
  • O dva roky později takto zvítězil nezávislý kandidát Vladimír Železný.
  • Mandát získal již v prvním kole senátních voleb v roce 2004 Jiří Šneberger z ODS.
  • O čtyři roky později takto uspěl Radek Sušil za ČSSD.
  • Dosud poslední senátorkou zvolenou hned v prvním kole byla v roce 2017 v opakovaných volbách do Senátu Alena Dernerová za Spojené demokraty – sdružení nezávislých.

Senátorů zvolených v prvním kole v historii Česka tak bylo dosud deset. S Jiřím Čunkem a Jiřím Drahošem je jich nyní celkem dvanáct. 

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme