Zeman ocenil 41 osobností, jako první předal vyznamenání pozůstalým po zabitých vojácích

Prezident České republiky Miloš Zeman v neděli na Pražském hradě ocenil 41 významných osobností. Začal u tří vojáků, kteří nedávno padli v Afghánistánu a za něž ocenění převzali jejich příbuzní. Mezi vyznamenanými jsou také prvorepublikoví generálové a sportovci. Jednou z významných osobností je Karel Lánský, který za srpnové okupace řídil vysílání Československého rozhlasu.

Praha (Aktualizováno: 22:56 28. 10. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman během projevu při udílení vyznamenání ve Vladislavském sále na Pražském hradě 28. října 2018.

Prezident Miloš Zeman | Foto: ČT24.cz | Zdroj: ČT24.cz

Na počátku svého projevu se prezident vrátil k vojenské misi v Afghánistánu. „Jako výraz úcty k padlým vojákům v Afghánistánu mi dovolte začít jejich příběhem,“ uvedl. 

Generálové, sportovci i zbrojař. Přečtěte si jméno po jménu, koho vyznamenal prezident Zeman

Číst článek

„Je pravda, že jsme často byli obětí zbabělosti jiných, ale neznamená to, že máme být zbabělci sami,“ řekl prezident k debatám o ukončení misí v Afghánistánu. „Máme-li naši civilizaci zachovat, vyžaduje to boj, a nikoliv ustupování.“

Padlí vojáci Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek získali Medaile za hrdinství. 

Vůbec nejvyšší ocenění - Řád bílého lva - dostali in memoriam prvorepublikoví generálové a politik Antonín Švehla, kterého prezident nazval „mistrem kompromisů“.

„Švehla byl důsledným zastáncem politického stranictví, tedy něčeho, co se dnes příliš nenosí,“ pravil prezident. Připomněl, že každá diktatura začíná zničením politických stran. 

‚Rozhlas řídil zemi.‘ Karel Lánský převzal Řád bílého lva za vysílání během srpnové invaze

Číst článek

Za divizního generála Karla Husárka převzal ocenění vojenský historik Eduard Stehlík. Připomněl, že Husárek je autorem pevnostního systému v pohraničí. Dalšími nositeli Řádu bílého lva se stali generálové Stanislav Čeček a Josef Bílý, odbojář a olympionik v gymnastice Jan Gajdoš a Karel Lánský, který při srpnové okupaci v roce 1968 řídil Československý rozhlas

Řádem Tomáše Garrigua Masaryka prezident vyznamenal dva lékaře, Rajka Dolečka a Martina Filipece. Medailí Za zásluhy tradičně Zeman ocenil sportovce, herce, zpěváky nebo vědce a lékaře. Mezi vyznamenanými jsou opět lidé, kteří mají k prezidentovi velmi blízko.

Za zásluhy o stát dostal například ocenění úspěšný podnikatel Jaroslav Strnad, který založil zbrojařské impérium Czechoslovak Group, kam patří i kopřivnická Tatra. Jeho firmy Zemanovi přispěly miliony korun na prezidentskou kampaň.

Projev prezidenta: I když jsme šťastnou a prosperující zemí, neznamená to, že nemáme své problémy

Číst článek

Vyznamenáni byli i slovenský podnikatel Pavol Krúpa a novinář amerického původu Erik Best, kteří kritizují podnikatele Zdeňka Bakalu, proti kterému se Zeman často vymezuje.  Oceněna byla i někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková či bývalý ministr zemědělství z vlády Zemana Jan Fencl. „Je to ocenění mé práce, a nejen za posledních šest let,“ řekla Radiožurnálu Vitásková. 

V podobném duchu reagovali také zpěvák Michal David a bavič Jiří Krampol. Ten uvedl, že vyznamenání chápe i jako dárek ke kulatinám, které letos oslavil. „Je tam psáno, že je to za celoživotní přispění, co jsem udělal pro českou kulturu. Že mě bude mydlit bulvár, s tím počítám automaticky,“ řekl.

Veronika Hlaváčová, pak, dbr, jgr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme