Psychiatr Höschl popírá slova prezidenta. ‚Nikdy jsem neřekl, že má Andrej Babiš mladší schizofrenii,‘ říká

Prezident Miloš Zeman uvedl v pátek pro MF Dnes, že Andrej Babiš mladší trpí schizofrenií. Své tvrzení opíral o údajné prohlášení ředitele Národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla, který však následně prezidentova slova popřel. Nicméně uvedl, že dokumentace doktorky Protopopové byla v pořádku. Mluvčí Hradu uvedl pro iROZHLAS, že prezident vycházel z logického úsudku a jde o ‚hru se slovíčky‘.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední český psychiatr Cyril Höschl

Cyril Höschl potvrdil, že dokumentace doktorky Protopopové odpovídala standardům. Jiří Ovčáček tvrdí, že je to fakticky to stejné, jako by konstatoval, že Andrej Babiš mladší má schizofrenii. (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek | Zdroj: Český rozhlas

V pátečním vydání MF Dnes vyšel rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem. „Pro mě je tato záležitost uzavřena prohlášením pana profesora Cyrila Höschla, který je ředitelem Národního ústavu duševního zdraví. A ten jasně konstatoval, že mladý Babiš trpí schizofrenií," zaznělo v něm.

‚Nehodlám rezignovat na základě lživé a neetické reportáže.‘ Přečtěte si, co řekl Babiš na jednání o nedůvěře

Číst článek

Höschl následně reagoval na Zemanova slova na webových stránkách týdeníku Reflex

„Nic takového jsem nekonstatoval. Nikdy a nikde jsem ani neřekl, jestli u nás pan Babiš byl nebo nebyl," uvedl následně ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl pro iROZHLAS.cz.

„Všechny informace o zdravotním stavu pana Babiše mladšího pocházejí z jiných zdrojů a dostaly se do mediálního prostoru od jiných subjektů, ne od nás. My se snažíme profesionálně dodržovat lékařské tajemství, a když se k něčemu vyjadřujeme tak na obecné úrovni," podotýká.

Jediný, kdo dosud veřejně pronesl, že Andrej Babiš mladší trpí schizofrenií, je premiér Andrej Babiš. Zdravotní zpráva zveřejněna nebyla a není jasné, zda ji sám předseda vlády viděl.

'Hra se slovíčky'

V situaci, kdy bylo známo, že Andrej Babiš mladší trpí schizofrenií, což potvrdil jeho otec (premiér Andrej Babiš – pozn. red.) a kdy se veřejně vědělo, že paní doktorka Protopopová byla ošetřující lékařkou Andreje Babiše mladšího, zaznělo, že dokumentace paní doktorky zcela odpovídala etickým standardům i fakticky," vysvětlil Ovčáček, odkud prezident čerpal.

Dodal, že chápe pana Höschla, který dodržuje pravidlo nevyjadřovat se ke konkrétním jménům. Ale v tomto případě to fakticky znamená totéž. Je to spíše hra se slovíčky," dodal mluvčí.

To ale neznamená, že někdo u nás je, nebo není. Nebo že má nějakou diagnózu," zopakoval Höschl. 

Dominika Kubištová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme