Direct naar artikelinhoud
NieuwsTV-debat

TV-debat tussen May en Corbyn? Dr Who en Strictly Come Dancing hebben voorrang bij BBC

De Brexit-onderhandelingen moeilijk? Het is niets vergeleken bij het organiseren van een debat tussen Theresa May en Jeremy Corbyn over het Brexit-akkoord dat nu op tafel ligt. Omroepen en de betrokken partijen hebben allemaal hun eisen, maar zoals het er nu naar uitziet treffen de twee politieke kemphanen elkaar op zondag 9 december, vlak voor de finale van de immens populaire ITV-realityserie I’m a Celebrity, Get Me Out of Here

Britse premier Theresa MayBeeld AP

De Britse premier zet alles op alles om haar akkoord, tegen alle verwachtingen in door het parlement te krijgen. Ze toert door het land, geeft ridderordes aan weifelende Kamerleden en het ministerie van Financiën voorspelde behulpzaam de financiële apocalyps na een No Deal. Hoogtepunt van Mays wanhoopsoffensief is het aanbod om in debat te gaan met Corbyn, iets wat ze tijdens de jongste verkiezingscampagne niet had aangedurfd.

De keuze om Corbyn uit te dagen riep vragen op. Waarom niet een eurofiel als Tony Blair, of een oer-Brexiteer als Boris Johnson? Corbyn is net als May voor een voorzichtig vertrek uit de EU. Het paradoxale is dat May bij de stemming de steun nodig zal hebben van Corbyns Labour. May, echter, is vastbesloten haar eigen partijgenoten eraan te herinneren dat ze zich bij het uitbrengen van hun stem in dezelfde ruimte zullen bevinden als de klassieke socialist.

Jeremy CorbynBeeld REUTERS

Corbyn ging meteen akkoord. Andere leiders vroegen direct of zij ook mee mochten doen. De BBC toonde zich geneigd om daarin mee te gaan, maar was niet bereid een mooi plekje in te ruimen in het weekeinde. Dr Who en Strictly come dancing hebben voorrang. ITV bood een één-op-één debat aan en hoopt een gevarieerd publiek te trekken door het uit te zenden vlak voor een show waarin tweederangs beroemdheden de jungle proberen te overleven.

May heeft de stemming, die waarschijnlijk op 11 of 12 december zal plaatsvinden, beschreven als ‘een van de belangrijkste parlementaire gebeurtenissen uit de moderne geschiedenis’. Er zijn sterke aanwijzingen dat ze een enorme nederlaag gaat lijden. Zelfs haar loyale oud-minister Michael Fallon heeft het akkoord als ‘gedoemd’ omschreven. Uit een peiling is gebleken dat deze deal minder steun kan verwachten dan zowel een No Deal als een continuering van het lidmaatschap.