Direct naar artikelinhoud
nieuwsUnilever

Unilever-topman Paul Polman treedt terug, Alan Jope volgt hem op

Paul Polman treedt eind december terug als topman van Unilever. Per 1 januari neemt Alan Jope zijn functie bij de levensmiddelen- en wasmiddelgigant over. 

Paul PolmanBeeld ANP

Volgens president-commissaris Marijn Dekkers (ook voorzitter van de board) maakte Polman zijn besluit om terug te treden woensdag zelf bekend tijdens een vergadering van het bestuur van Unilever in New York. Dekkers ontkent dat het te maken zou hebben met het mislukte plan om het hoofdkantoor in Nederland te vestigen. ‘Zijn aftreden zat er een keer aan te komen. We zijn een jaar geleden op zoek gegaan naar een nieuwe ceo. Dat is Jope geworden, hij zal het huidige beleid voortzetten. Hopelijk net zo succesvol als Polman.’

Dekkers zegt dat door een benoeming van een Brit de Nederlands-Britse verhoudingen niet meteen worden verstoord. ‘We zijn een extreem mondiaal bedrijf dat voor de beste mensen kiest en niet naar de nationaliteit kijkt.’

Polman staat de eerste zes maanden van komend jaar Jope bij als adviseur. De 54-jarige Schot Jope geeft sinds september 2014 leiding aan de bedrijfstak Beauty & Personal Care, die verantwoordelijk is voor merken als Axe, Vaseline en Prodent.

Polman stond de laatste tien jaar aan het hoofd van Unilever. Dit jaar was tamelijk tumultueus, met de mislukte samenvoeging van de hoofdkantoren in Londen en Rotterdam als dieptepunt. Polman werkte aan een versimpeling van de bedrijfsstructuur waarbij de hoofdzetel in Rotterdam moest komen, maar dat liep stuk op bezwaren van investeerders.

Aandeelhouders waren bang dat de verhuizing ertoe zou leiden dat Unilever zijn prestigieuze notering in de FTSE 100 Index in Londen zou verliezen. Dat zou kunnen betekenen dat beleggers die hun geld koppelen aan zo’n beursindex, hun aandelen in Unilever zouden verkopen, met een koersdaling als gevolg. Eerder had Polman te maken met een snel afgewezen overnamevoorstel van de Amerikaanse voedingsgigant Kraft Heinz.

De topman, die ooit gevierd werd als de kampioen van de duurzaamheid en de voorvechter van de Derde Wereld, is nu voor de buitenwereld de arrogante pleitbezorger van aandeelhouderswaarde, de grote lobbyist voor belastingverlaging en de graaier die dit jaar 13 miljoen euro aan salarissen en bonussen opstrijkt. Lees hier het profiel van Paul Polman.

Hij zou ervoor zorgen dat het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland verhuisde. De afschaffing van de dividendbelasting moest daarbij een grote steun zijn. Maar topman Paul Polman blijkt de sentimenten in zijn concern en in het Verenigd Koninkrijk schromelijk te hebben onderschat, schreef Wilco Dekker na het besluit van Unilever om het hoofdkantoor niet naar Nederland te verhuizen.

Draai Unilever zet kabinet in zijn hemd: is er nog een weg uit dividenddoolhof zonder gezichtsverlies? Lees hier de analyse van Yvonne Hofs.

Paul Polman, de man die bijkans in zijn eentje voor elkaar kreeg dat het kabinet knipmessend bijna 2 miljard euro uit de schatkist grabbelde om een belasting af te schaffen die Polman niet zinde, schreef Sheila Sitalsing vorige week in haar column.