Direct naar artikelinhoud
Nieuwsverkeer

Recordaantal boetes voor negeren rood kruis op snelwegen

Rijkswaterstaat heeft dit jaar een recordaantal boetes uitgeschreven voor het negeren van een rood kruis bij wegwerkzaamheden. Inspecteurs van Rijkswaterstaat deelden in 2018 al zo’n vijftienhonderd boetes uit. Dat is bijna 40 procent meer dan vorig jaar.

De politie gaat meer controleren op het negeren van een rood kruis boven de snelweg. Dat heeft minister Schultz (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.Beeld ANP XTRA

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de stijging deels te verklaren door het feit dat het drukker is geworden op de weg en er meer werkzaamheden worden uitgevoerd. Daardoor neemt de kans op overtredingen toe.

Volgens de woordvoerder is er een groep automobilisten die de rode kruizen bewust negeert om sneller door te kunnen rijden. Een andere groep negeert het rode kruis onbewust omdat ze afgeleid zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van hun mobiele telefoon. Sinds kort loopt een campagne tegen het gebruik van de mobiele telefoon in de auto: de MONO-campagne.

Rijkswaterstaat heeft vijftig inspecteurs op de weg die boetes kunnen uitdelen. Dat moeten er volgend jaar honderd worden. Op het negeren van een rood kruis staat een boete van 230 euro. Die wordt volgend jaar verhoogd naar 240 euro.