FYI.

This story is over 5 years old.

carte

Cartea „Handmaid’s Tale” va avea în sfârșit o continuare

Noua carte, „The Testaments”, va fi lansată în septembrie 2019.
femei imbracate ca-n handmaids tale
Femei îmbrăcate în costume din serialul „Handmaid’s Tale” participă la un protest pentru drepturile reproductive. Imagine via Shutterstock.

Margaret Atwood, venerata autoare a cărții Povestea Slujitoarei, a anunțat miercuri că va publica o continuare la capodopera ei distopică în septembrie 2019.

„Pentru cei care au întrebat: Da, scriu o continuare la Handmaid’s Tale”, a postat autoarea pe Twitter. „The Testaments are loc la 15 ani după scena finală a lui Offred și e narată de trei personaje feminine.”

Într-un mic videoclip promo inclus în postare, Atwood face aluzie la inspirația din spatele noii cărți: dincolo de Gilead, orașul fictiv în care are loc acțiunea din primul roman, The Testaments e inspirată din lumea în care trăim.

Publicitate

„Tot ce m-ați întrebat vreodată despre Gilead și sistemul lui de funcționare m-a inspirat pentru cartea asta. Cealaltă sursă de inspirație e lumea în care trăim”, a scris ea.

Prima carte e una dintre capodoperele stilului science-fiction și a ajuns populară datorită unui serial Hulu și a faptului că Atwood a prevăzut atât de bine o lume în care patriarhatul erodează lent toate libertățile, în afară de cele ale bărbaților albi, în care femeile și minoritățile sunt exploatate și drepturile lor ignorate. Cartea și personajele ei au devenit un simbol al activismului pentru drepturile femeilor. În multe țări din lume, femeile au protestat pentru drepturile reproductive îmbrăcate în costume similare cu cele din serial.

Într-o vreme în care realitatea noastră e atât de distopică încât scriitorii de science-fiction abia mai țin pasul cu ea, va fi interesant de văzut cum gestionează Atwood haosul cultural și politic actual.

Articolul a apărut inițial pe VICE US.