Na okraji Popradu v nákupnej zóne funguje už tri roky reštaurácia so stručným názvom Fabrika. Názov dostala podľa industriálne zariadeného interiéru, ale keď to takto stručne povieme, nevystihneme celkom realitu. Tá je taká, že ide o jeden z jeden z najinvenčnejšie a najkreatívnejšie zariadených reštauračných interiérov u nás. Drevené sudy, káble, vlnitý plech, to všetko je tu použité a všetko vyzerá výborne. „Hrnce zavesené nad barom, ktoré slúžia na ohrievanie jedla, sudy namiesto umývadiel na toaletách, či stôl vyrobený z dreva lode, ktorá sa plavila po oceáne. To je len zlomok toho, čo vás zaručene upúta,“ píše sa na internetovej stránke reštaurácie a môžeme to len potvrdiť.  

Vyhrali sa tu s doslova s každým detailom, ešte aj prestieranie z denimu s kapsičkou na príbor je inovatívne. K podniku patrí v lete aj veľká terasa s umelým trávnikom a dokonca aj pieskovou plážou.

Interiér, akokoľvek je pekný, je ale v reštaurácii bonusom, tým hlavným, kvôli čomu sa do stravovacích zariadení chodí, je predsa chutné jedlo a profesionálna a príjemná obsluha. Jedno aj druhé sme vo Fabrike zažili.

Jedálny lístok je koncipovaný tak, aby si každý vedel vybrať, tradičné receptúry sú ponímané moderným spôsobom, okrem kmeňového lístka majú vždy obedovú a sezónnu ponuku, čo boli počas našej návštevy husi a kačky. Kombinácia klasických chutí, ale s originálnejšími prvkami (k bravčovému kolienku boli napríklad halušky nie zo zemiakov ale z batátov), jedlá sú moderne na tanieroch naaranžované.

Počas prvej návštevy sme vyskúšali Bravčové kolienko z mladého prasiatka (konfitované) na tmavom pive, batátové halušky, hlávkova kapusta (16,20 €) a Kačacie stehno (konfitované) s červenou kapustou s jablkami, k tomu lokša a žemľovo-pečeňová knedľa (11,60). Vyskúšali sme aj Zmrzlinu z ovčieho jogurtu, marhule, čokoládovú hlinu a meringue (4,70).  Na zmrzline bolo naozaj cítiť, že je z iného mlieka, bola to skvelá kombinácia sviežich kyslejších a sladkých hutnejších chutí. Dali sme si aj Ostružinový cheesecake a espumu z vaječného likéru  (3,90), široko-ďaleko najlepší cheesecake, aký sme v poslednom čase jedli.

Počas druhej návštevy sme ochutnali Vykostené kuracie stehno, špenátové halušky, syrovo-paprikovú omáčku (6,30) z obedovej ponuky a Údené kačacie prsia s jesennou zeleninou pečenou na mede s horčicovou zálievkou (10,80). Ani jednému jedlu nemôžeme nič vytknúť, mäsá boli mäkké šťavnaté, kombinácia kuraciny so špenátovými haluškami zaujímavá, zelenina krehká, chrumkavá, zálievka jej dodala šmrnc.

Pochutili sme si aj na teplom Čokoládovom koláči s tvarohovou zmrzlinou a malinovým coulis (4,20), bol pripravený predpisovo s tekutým vnútrom, svieža tvarohová zmrzlina vhodne vyvažovala sladkosť a hutnosť čokolády. Aj druhý dezert – lokša zo sezónnej ponuky bola rozhodne dobrou voľbou – podávali ju opečenú so slivkovým lekvárom a vynikajúcou makovou zmrzlinou (4,20). Espresso, ktoré sme si po obede dali bolo tiež predpisové.

Rovnako silnou stránkou Fabriky ako je jedlo, je aj veľmi príjemná, ochotná a profesionálna obsluha. Jednoducho – mali sme pocit, že tu všetkých zúčastnených ich „dielo“ naozaj baví.

Zhrnutie:

Plus: Štýlové kreatívne prostredie, chutné jedlo, pozorná obsluha

Mínus: Počas našej návštevy nijaké