(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Nejistota trvá, o dokončení obchvatu z Třince do Třanovic rozhodne soud

  • 1
Stavba silnice, která naváže na loni dokončený obchvat Třince je připravená. Stále ale není jisté, jestli se začne na jaře budovat. Kvůli Třanovicím. Na odvedení dopravy včetně kamionů ze svých center tak musejí čekat čtyři obce.

Úsek dlouhý 5,4 kilometru, který se měl stavět už před dvěma lety, má konečně všechna stavební povolení. Povede přes Ropici, Střítež, Hnojník a Třanovice.

„Když se neobjeví nové problémy, v první polovině roku 2019 můžeme začít budovat,“ sdělila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová.

Nejdříve start stavby zabrzdil jeden občan přímo z Třanovic. Odvolal se proti rozhodnutí o vyvlastnění a soud pozastavil jeho právní moc. 

Když se nakonec muž s ŘSD dohodl, byla stavební sezona v plném proudu a od podpisu smlouvy odstoupil vítězný uchazeč z výběrového řízení. Soutěž se opakovala.

Prvního stěžovatele však vystřídala rodina z Havířova, která má v Třanovicích nemovitosti. Jak uvádí vyhláška ministerstva dopravy, rodina podala rozklad, kde napadla nejen stavební povolení, ale i vyvlastnění pozemku.

Pomohlo rozdělení na úseky

„Ministerstvo naštěstí rozklady ke stavebnímu povolení zamítlo, nyní se čeká, jak soud rozhodne u pozemku,“ upřesnila primátorka Třince Věra Palkovská s tím, že bez dokončení celé trasy se regionu neuleví. 

„Odvolací řízení vrátila majetkoprávní přípravu díla o tři roky zpět. Do toho vstoupila v platnost novela zákona o vlivu stavby na životní prostředí. Vyžádala si prověření stavby, tedy další čas,“ upřesnila Ledvinová.

„Kdybychom obchvat nerozdělili na tři úseky Bystřice – Oldřichovice, Oldřichovice – Nebory a Nebory – Třanovice, ani ty dva první, dokončené loni, by nestály. Problém není ve financích, ale v tom, že na třetím úseku schází vůle, aby se stavělo,“ doplnila Palkovská.

Jaká firma poslední úsek vybuduje, ŘSD neví. „Předpokládáme, že nabídky obdržíme ještě letos,“ doplnila Ledvinová. Nová silnice přijde na zhruba 2,58 miliardy korun bez DPH.