Americké akcie výrazně oslabily kvůli nepříznivým hospodářským údajům z Číny a Evropy, dolar naopak stoupl

Americké akcie v pátek výrazně oslabily, protože nepříznivé hospodářské údaje z Číny a Evropy vyvolaly obavy ze zpomalení růstu světové ekonomiky. Dolar se naopak vyšplhal na 19měsíční maximum vůči koši předních měn, neboť je považován za bezpečnou investici v období ekonomické a politické nejistoty.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování s akciemi na burze (ilustrační foto)

Obchodování s akciemi na burze (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pátek ztratil 2,02 procenta a obchodování uzavřel na 24.100,51 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,91 procenta na 2599,95 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 2,26 procenta na 6910,67 bodu. Index S&P 500 tak uzavřel obchodování na nejnižší úrovni od 2. dubna.

Prudký pokles v pátek utrpěly akcie výrobce kosmetiky a farmaceutických přípravků Johnson & Johnson. Reagovaly tak na zprávu agentury Reuters o tom, že firma dlouhou dobu věděla o přítomnosti azbestu v jejím dětském pudru Baby Powder.

Akcie v USA prudce oslabily, příčinou jsou obavy bank a průmyslu z hospodářské recese

Číst článek

Podnikatelská aktivita

Čínský statistický úřad oznámil, že maloobchodní tržby v Číně v listopadu rostly nejpomalejším tempem od roku 2003 a průmyslová výroba nejpomalejším tempem od roku 2016. Údaje konzultační společnosti IHS Markit navíc ukázaly, že podnikatelská aktivita v eurozóně v závěru roku roste nejpomaleji za čtyři roky.

Euro kolem 22.00 SEČ v důsledku obav ohledně vývoje ekonomiky eurozóny ztrácelo vůči dolaru půl procenta na 1,1303 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se vyšplhal až na 97,711 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od loňského května, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme