Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi připravuje další elektrické SUV. Koncept ukáže začátkem příštího roku

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Sportovně-užitkové Audi e-tron se na automobilovém trhu ještě ani nestačilo ohřát a už se hovoří o dalším elektrickém SUV čtyř kruhů. Bude menší a uvidíme jej za pár týdnů.

V polovině listopadu jsme vítali čistě elektrické SUV Audi e-tron na českém trhu. A jak jsme se nyní od čtyř kruhů dozvěděli, vůz se brzy dočká menšího sourozence, jehož koncept automobilka ukáže počátkem příštího roku. Základ utvoří koncernová platforma MEB a co do velikosti se bude řadit mezi crossovery Q2 a Q3.

I když je ještě brzy na jakékoliv odhady, spekulace říkají, že právě sportovně-užitkový vůz takového střihu by se mohl stát vůbec nejprodávanějším elektromobilem Audi. Auto takové kategorie prý budou zákazníci v příštích letech poptávat nejvíce. Dočkáme-li se konceptu počátkem roku 2019, sériová verze by se mohla ukázat zhruba za další rok.

Menší SUV, které zatím nemá oficiální název, bude posazeno vedle již zmíněného E-tronu SUV a připravovaného E-Tronu Sportback. Opomenout nesmíme ani E-Tron GT, který jsme si nedávno prohlédli ve formě konceptu. A šéfdesignér Marc Lichte říká, že vybrané vzhledové prvky mají E-tron GT a připravovaný crossover společné.

Zajímavé je, že Audi doposud stavělo své elektromobily na různých základech. Zatímco elektrické SUV a E-tron Sportback využívají modulární plošinu MLB, E-tron GT bude naopak postaveno na architektuře J1, jíž dostane i elektromobil Porsche Taycan.

Využití platformy MEB pro městský crossover znamená, že by si vůz mohl udržet příznivou pořizovací cenu. Vždyť na stejných základech chce koncern stavět elektromobily napříč všemi značkami, přičemž cenově se mají rovnat vozům s dieselovým pohonem.

Audi oznámilo své elektrifikované plány už dříve. Do roku 2025 chce značka uvést 12 čistě elektrických modelů, přičemž kromě dvou zmíněných se bavíme o dalších pěti SUV.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
19. 12. 2018 06:51
A opäť?
A opäť to bude šmejdík bez späťákov?
>:D
Avatar - xmarek
19. 12. 2018 01:25
Mám na to, určuji si co chci...
Jak to tak sleduji tak se mi Audi zamlouvá čím dál méně. Auto narvané display-i od vrchu až dolů, nyní i v battery verzi, výborně. Takže až se dám do kupy: [odkaz] tak si docela rozmyslím kupovat takovou značku. Ano, možná jsem staromódní, ale auto má být autem a ne pouze alternativou na jiný druh energie. Která ruku na srdce není ve výsledku levnější jak by se z "letáku" na první pohled zdálo.