Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Startuje Turné čtyř můstků. Favoritem je Kobajaši, českou nadějí Koudelka

Konec roku je tu a s ním i tradiční Turné čtyř můstků. Favoritem 67. ročníku je lídr Světového poháru Japonec Rjoju Kobajaši, ale šanci vyhrát potřetí v řadě má Polák Kamil Stoch. Českou nadějí je pak Roman Koudelka. Prestižní klání začne dnes v 16:30 kvalifikací v německém Oberstdorfu. Přímý přenos všech závodů i kvalifikačních klání můžete sledovat na ČT sport a webu ctsport.cz.

Rjoju Kobajaši
zdroj: ČTK/AP autor: Vesa Moilanen

Po Oberstdorfu se bude skákat ještě jednou v Německu, v Garmisch-Partenkirchenu, druhá půlka je v Rakousku v Innsbrucku a Bischofshofenu. Koudelku čeká jedenácté Turné čtyř můstků, v minulosti už skončil celkově pátý (2012) a devátý (2015). Po protrápené olympijské zimě se znovu dostal do pohody a před vánočními svátky byl devátý v závodě SP v Engelbergu. Českou čtveřici s Koudelkou tvoří Lukáš Hlava, Čestmír Kožíšek a Viktor Polášek.

"Mám ze skoků zase radost, mám chuť pracovat a posouvat se dál. Věřím, že s tím přijdou i výsledky," říkal Koudelka po úspěchu ve Švýcarsku. "Koudy začíná být silnější, jak si ho pamatuju," uvedl před turné trenér David Jiroutek.

Češi den před turné trénovali v Seefeldu. "Když se mu povede udělat pár dobrých skoků a ujistí se, že je vše v pořádku, tak zase může klidně koketovat s desítkou, což je super umístění," řekl Jiroutek. V celkovém hodnocení Turné by devětadvacetiletý Koudelka mohl podle něj pomýšlet na umístění do patnáctky.

U Poláška, Hlavy a Kožíška bude pozitivní každé bodované umístění, tedy účast mezi třicítkou ve druhém kole. "Potřebují, aby kvalifikací procházeli jistě, věřili si, řešili už jen závod. Je to těžké, ale jde to krok po roku," uvedl trenér Jiroutek.

Z vítězství se na turné radovali dva Češi. Jako první vyhrál v roce 1971 Jiří Raška a v roce 2006 současný šéf skokanského úseku Jakub Janda.

Ovládne turné Kobajaši?

Kometou zimy je dvaadvacetiletý Kobajaši. Japonec vyhrál čtyři závody a v případě úspěchu by se stal druhým japonským vítězem turné. Dosud dokázal triumfovat pouze Kazujoši Funaki v roce 1998.

Nahánět Kobajašiho budou především Poláci. Druhý v pořadí seriálu SP Piotr Žyla a hlavně třetí Stoch, který v minulém ročníku jako druhý skokan v historii vyhrál Turné bez porážky. V případě vítězného hattricku by se Stoch znovu zapsal do historie - vyhrát třikrát po sobě dokázal jen Nor Björn Wirkola v letech 1967-69.

Čekání na vítěze by rádi ukončili Němci, z nichž naposledy uspěl Sven Hannawald v roce 2002. A podobně jsou na tom Norové. Navázat na Anderse Jacobsena, vítěze z roku 2007, se pokusí Johann Andre Forfang či Robert Johansson.

Turné se skáče speciálním systémem. Kvalifikace určí dvojice pro vyřazovací první kolo a do druhého projde pětadvacet vítězů a pět nejlepších poražených.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články