Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tyto trendy rozhodnou o nejlepších smartphonech příštího roku

  0:18
V příštím roce nelze na poli chytrých telefonů očekávat smršť revolučních novinek, ale spíš hodně vylepšení současných řešení. Výjimkou budou skládací smartphony, kterým však bude chvíli trvat, než si najdou místo na trhu.

Samsung A8s | foto: Samsung

Příští rok u smartphonů nemůžeme očekávat zcela převratné inovace, tedy s jednou výjimkou. Ale řada nových technologií přinese lepší možnosti využití funkcí smartphonů, větší míru bezpečnosti a rychlejší datové připojení. Ovšem na rozšíření některých nových technologií si chvíli počkáme, později po jejich vyladění mohou dávat větší smysl. 

To je případ skládacích smartphonů. První komerční smartphone, který má ohebný displej a lze jej složit, už představila dosud neznámá čínská firma. Příští rok se objeví ohebné smartphony od výrobců zvučnějších jmen. A bude jich pravděpodobně poměrně hodně.

Přijde s ním konečně Samsung, který takový telefon slibuje již několik let. Samsung už koncepci svého nového modelu naznačil. V rámci ohebných smartphonů se má činit i čínský Huawei. A přidají se i další, třeba LG.

Ohebné smartphony nebudou hned po uvedení hitem. Očekává se ovšem, že postupem času se stanou zcela běžnými. Nejdříve musí zlevnit technologie a chvíli bude trvat vychytání dětských nemocí jejich zcela nové a ne zrovna jednoduché konstrukce.

Na 5G sítě si u nás ještě počkáme

Zásadní inovací v mobilním světě bude komerční spuštění sítí páté generace. Jenže jejich velký rozmach je očekáván a plánován operátory až na rok 2020. Ale už příští rok se spustí sítě například ve Spojených státech nebo Jižní Koreji.

Výhodou sítí 5G bude až teoretické desetinásobné zrychlení datového připojení při snížení doby odezvy. Datové připojení má umožňovat rychlost stahování až 20 Gbit/s. Podstatná je také větší kapacita sítě.

Zpoždění rozmachu sítí 5G může způsobit nyní hojně propíraná kauza s čínskou společností Huawei. Páteřní sítě a další technologie Huawei se v řadě zemí dostaly na černou listinu. V důsledku toho může rozvoj 5G sítí prodražit a zpomalit. 

První smartphony s podporou 5G už byly ohlášeny, například pomocí modulu vylepšená Motorola Z3. Příští rok se objeví i řada běžných smartphonů s podporou 5G, jedním z prvních má být Samsung Galaxy S10. 

Kolikanásobného fotoaparátu se dočkáme?

Huawei letos překvapil modelem P20 Pro, který má hned trojnásobný zadní fotoaparát. Samsung ho před nedávnem trumfnul a představil smartphone s čtyřnásobným hlavním fotoaparátem.

Příští rok bychom se měli dočkat ještě „vícenásobnějších“ fotoaparátů ve smartphonech. Nokia má chystat fotoaparát s pěti objektivy pro svůj nový telefon. 

Otázkou je, nakolik je honba za více čočkami fotoaparátů užitečná. Jasnou výhodou je možnost vícenásobného optického přiblížení. To však zvládnou i dvojnásobné fotoaparáty a Pixel 3 od Googlu ukazuje, že skvělé snímky lze pořizovat i jednoduchým fotoaparátem, když má potřebné vyladění.

Zabezpečení bude ještě lepší

Jasný trendem příštího roku je standardní přesunutí senzoru otisků prstů do displeje. Tak už je řešena řada současných smartphonů. Senzor na zádech či na boku budou mít jen ty nejlevnější smartphony. 

Velkým pokrokem v bezpečnosti má být ultrazvuková technologie takových senzorů místo optické varianty. Ultrazvukový snímač otisků v displeji má mít například chystaný Samsung Galaxy S10.  

Pokročilejší bude i zabezpečení pomocí rozpoznávání obličeje. Ovšem mimo Applu se mnoho výrobců do tohoto řešení nežene. I jiní výrobci jej nabízejí, ale jen iPhony spoléhají pouze na sken obličeje.

Očekává se ještě přesnější 3D sken, který spolu s umělou inteligencí dokáže zabezpečit smartphone více než otisk prstu. Novou verzi odemykání displeje pomocí 3D skenu lze očekávat až u nových iPhonů v druhé polovině roku. 

Displej opravdu přes celé čelo

Rozšířeným trendem bude v roce 2019 u smartphonů minimalizace rušivých prvků u displejů, které budou opravdu zakrývat celou čelní plochu. Místo vykrojení započatých iPhonem X a smartphonem Essential PH-1 budou novým trendem pouze drobné dírky.

Tak už mají řešeny zobrazovací panely smartphony od Samsungu nebo Huaweie. Rozšíření technologie tak nic nebraní. Ovšem zcela revoluční bude umístění čelního fotoaparátu a senzorů pod displej, kterého se také příští rok můžeme dočkat. 

Místo větších výkonů umělá inteligence

Současné smartphony jsou již tak výkonné, že není potřeba vytvářet monstra se supervýkonnými procesory a obří kapacitou operačních pamětí. Vždyť moduly Apollo 11, z nichž jeden z nich přistál na Měsíci, měly 1 300krát menší výpočetní výkon než nyní už několik let starý iPhone 5s. Proto se novinka od Lenova s 12 GB operační paměti zdá nesmyslná. 

Valná většina smartphonů používá stejné čipy, tedy s výjimkou vlastní cestou jdoucího Applu, Huaweie a některých samsungů. U smartphonů se shodnými procesory jde o jejich vyladění se zbytkem telefonu.

Klíčem k novým uživatelským zážitkům bude ještě více než čistý výkon umělá inteligence. Ta samozřejmě výkon potřebuje, ale postupně se bude stěhovat i do levnějších a tedy slabších smartphonů. 

Umělá inteligence by měla ulehčit a zpříjemnit používání smartphonu aniž by si toho uživatel všiml. Klíčem tak bude pro vývojáře vymyslet pro umělou inteligenci nižší nároky na výkon, aby se rozšířila mezi všechny telefony. 

Autor:
  • Nejčtenější

O2 mění identitu. Vrací se 26 let starý legendární slogan předchůdce

30. dubna 2024  14:13

Operátor O2 se bude prezentovat trochu jinak než doteď. Změna je to spíš evoluční, ale rozdílů si...

Pozor na tuto fintu. Zneužívají produkty Applu, aby se vám vetřeli do domu

2. května 2024  7:02

Zazvoní zvonek a na druhé straně se ozve neznámý člověk. Svým způsobem nic neobvyklého, kdyby však...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Huawei šokuje novým supersmartphonem s vysouvacím fotoaparátem

1. května 2024  7:02

Huawei představil novou řadu Pura, která nahrazuje dřívější řadu P. Mezi novinkami z nové řady je i...

Xiaomi už se nebude držet zpátky. Pro řadu T chystá další prémiové funkce

26. dubna 2024

Smartphony řady T od Xiaomi mají vždy parádní výbavu, ale zároveň i pár kompromisů, aby trochu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Váš iPhone může být hacknut, varuje Apple uživatele v desítkách zemích

27. dubna 2024

Jednotlivci z řad uživatelů iPhonů z více než devadesáti zemí světa obdrželi ve středu 10. dubna od...

Soutěž o nejlepší fotku se sportovní tematikou má vítěze

3. května 2024

Soutěž o nejlepší fotku se sportovní tematikou je u konce a my vám s radostí představujeme trojici...

S předchůdcem ušetříte, novinka je ovšem o něco praktičtější

3. května 2024  7:02

S modelem Magic5 Pro loni Honor příjemně překvapil, když nabídl skutečně nadupaný smartphone bez...

Jak jsme hledali ztracený iPhone bez dat. Vyzkoušejte tyto finty

3. května 2024

Premium Ztracený mobilní telefon je vždy nepříjemnost, nicméně výrobci a autoři operačních systémů dnes...

Pozor na tuto fintu. Zneužívají produkty Applu, aby se vám vetřeli do domu

2. května 2024  7:02

Zazvoní zvonek a na druhé straně se ozve neznámý člověk. Svým způsobem nic neobvyklého, kdyby však...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...