Z Venezuely emigroval soudce nejvyššího soudu. Nesouhlasí s inaugurací prezidenta Madura

Jeden ze soudců venezuelského nejvyššího soudu, který dříve patřil k příznivcům tamního režimu, emigroval do Spojených států. Informovala o tom v pondělí španělská agentura Europa Press. Soudce Christian Zerpa utekl z vlasti jen několik dní před inaugurací autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, který se má ve čtvrtek oficiálně ujmout úřadu na další funkční období.

Caracas Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Venezuelský prezident Nicolas Maduro | Zdroj: Reuters

„Prezident Maduro nebyl zvolen ve svobodných volbách, a proto nemůže být znovu uveden do úřadu,“ vysvětlil soudce Zerpa důvod svého útěku televizi v Miami na Floridě.

Americká vláda zvažovala, že pomůže armádě svrhnout venezuelského prezidenta Madura

Číst článek

Loňské prezidentské volby ve Venezuele bojkotovala tamní opozice a za nedemokratické je označily Spojené státy, Evropská unie i více než desítka zemí Latinské Ameriky. Země regionu minulý týden také Madura vyzvaly, aby se úřadu na další období neujímal a vypsal nové volby.

Šestapadesátiletý Maduro, který stojí v čele Venezuely od března 2013, by měl oficiálně složit přísahu na další období ve čtvrtek. Minulý týden vláda rozhodla, že tak učiní před nejvyšším soudem, a ne v parlamentu, jak stanoví ústava. Ceremoniálu se měl účastnit i Zerpa, který to ale odmítl s tím, že Madurova vláda uzurpuje v zemi veškerou moc, včetně soudní, a využívá tento soud k potírání opozice.

Nařčení ze sexuálního obtěžování

Zerpa je jedním ze třicítky soudců nejvyššího soudu, které Madurova vláda jmenovala do funkcí v prosinci 2015 krátce poté, co ve volbách ztratila většinu v parlamentu. S pomocí tohoto soudu pak zablokovala činnost parlamentu, ovládaného opozicí, a ustavila vlastní zákonodárné shromáždění, jehož vznik odmítla opozice i řada tehdejších příznivců vládní strany. Jmenování soudců i vznik ústavodárného shromáždění kritizovala také tehdejší generální prokurátorka Luisa Ortegová, která ze země posléze rovněž uprchla.

Do Česka by mohlo zamířit až 1000 krajanů z Venezuely. Vyhání je inflace, nedostatek jídla a léků

Číst článek

Když se o víkendu objevily první zprávy o zmizení soudce Zerpy, nejvyšší soud informoval, že už od loňského listopadu vyšetřuje Zerpu kvůli „sexuálnímu obtěžování a psychologickému násilí“ vůči zaměstnankyním jeho soudu.

Venezuela se v posledních letech potýká s ekonomickou krizí, v zemi je nedostatek základních potravin i léků, stále častější jsou v řadě regionů výpadky dodávek vody i elektřiny. Kvůli krizi, za níž stojí podle expertů světový propad cen ropy i řízená hospodářská politika socialistické vlády, a kvůli represím vůči opozici, utekly z této třicetimilionové země v posledních letech podle OSN tři miliony lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme