Družstva a společenství vlastníků se kvůli dlužníkům dostávají do problémů, s peticí míří za ministrem

Společenství vlastníků bytových jednotek a bytová družstva žádají v petici vládu o posílení svých práv. Dohromady zastupují obyvatele téměř půl milionu bytů, potýkají se ale s dluhy neplatičů i s chudobou. Podle Svazu českých a moravských bytových družstev se kvůli tomu už několik společenství dostalo do insolvence. Archy s podpisy předají v pondělí ráno ministrovi spravedlnosti Janu Kněžínkovi za hnutí ANO.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům, panelák, bytová jednotka (ilustrační foto)

V Česku je zhruba dva a půl milionů bytů v bytových domech (ilustrační foto) | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0

V panelovém domě v pražském Podolí je předsedkyně sdružení vlastníků bytových jednotek Renata Šimečková. I tady měli prolémy s dluhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společenství vlastníků jednotek a bytová družstva se kvůli dlužníkům dostávají do problémů. Na ministerstvo spravedlnosti míří s peticí. Více v reportáži Václava Štefana

„Měli jsme problém s jedním vlastníkem bytu, který dlouhodobě neplatil zálohy na služby. Dluhy se vyšplhaly až na 150 tisíc korun,“ popisuje pro Radiožurnál.

Peníze se nakonec podařilo vymoct soudní cestou. V řadě případů ale zaplatí dluhy za neplatiče ostatní majitelé, aby se vyhnuli odpojení od energií nebo vody. Upozorňuje na to Svaz českých a moravských bytových družstev.

Sepsal proto petici za posílení práv v této oblasti. Podepsalo ji přes 48 tisíc lidí a 903 bytových družstev a společenství vlastníků, které dohromady spravují téměř 480 tisíc bytů v Česku.

„Nevidíme snahu odpovědných orgánů stávající situaci řešit, a tak jak se situace postupně zhoršuje každým rokem, vidíme, že některá družstva nebo společenství se díky té stávající situaci dostávají do velkých problémů, které můžou v některých regionech skončit až krachem společenství vlastníků nebo družstva,“ říká za Svaz českých a moravských bytových družstev Martin Hanák.

Bytová družstva a společenství vlastníků doplácejí na neplatiče. Požadují změnu zákonů

Číst článek

Obchod s chudobou

Jako řešení svaz navrhuje, aby se při nuceném prodeji bytu dlužníka uhradily všechny dluhy, které má vůči společenství vlastníků.

V současnosti na to jde z výtěžku z prodeje maximálně 10 %. Další problém je podle svazu obchod s chudobou, kdy spekulanti skupují byty v chudších lokalitách a do nich pak stěhují sociálně slabé.

„I přesto, že takovýto vlastník, který pronajímá byt někomu, kdo přijímá sociální dávky, příspěvek nebo doplatek na bydlení, pak následně už neplatí to, co má platit správci toho objektu, ať už je jím bytové družstvo nebo společenství vlastníků,“ dodává Hanák.

V Česku je zhruba dva a půl milionů bytů v bytových domech.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme