Venezuelský ministr obrany: Nicolás Maduro je dál prezidentem, Guaidó s opozicí provádí puč

Nicolás Maduro je legitimní prezident, prohlásil venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino López. Opozice v čele s Juanem Guaidóem podle něj provádí v zemi státní převrat. Ministr to podle agentur Reauters a AFP uvedl na čtvrteční tiskové konferenci v Caracasu. Právě armáda hraje klíčovou roli pro politický vývoj v zem a její podpora prezidentu Madurovi může být rozhodující. Při protestech zemřelo od pondělí 26 lidí.

Aktualizováno Caracas (Aktualizováno: 20:45 24. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino López během čtvrteční tiskové konference v Caracasu, v pozadí portrét exprezidenta Huga Cháveze

Venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino López během čtvrteční tiskové konference v Caracasu, v pozadí portrét exprezidenta Huga Cháveze | Foto: Manaure Quintero | Zdroj: Reuters

Předseda Národního shromáždění Guaidó se ve středu prohlásil úřadujícím prezidentem, v zemi se také masivně demonstrovalo: proti Madurovi, ale i na jeho podporu.

Pokud se armáda nepřidá k opozici, Maduro protesty ve Venezuele potlačí, předpokládá expert

Číst článek

Během protestů proti Madurovi zemřelo od pondělí nejméně 26 lidí. Informovala o tom ve čtvrtek nestátní nezisková organizace OVCS, kterou citovala agentura AFP. Původní bilance uváděly 16 obětí protestů.

„Při protestním hnutí bylo zavražděno 26 osob, z toho sedm v hlavním městě Caracasu,“ napsala OVCS na twitteru. Tato skupina je známá svými kritickými postoji vůči Madurově vládě.

Ministr: je to převrat

„Varuji venezuelský lid, že je páchán převrat proti státním institucím, proti demokracii, proti naší ústavě a proti našemu legitimnímu prezidentovi Nicolási Madurovi,“ prohlásil ve čtvrtek Padrino.

Podle českého odborníka Martina Reye je právě přístup armády klíčový pro další vývoj v zemi. „Pokud se armáda nepřidá na stranu opozice, budou potlačeny, mnoho lidí zatčeno a krize neskončí,“ řekl ve středu večer ve vysílání Radiožurnálu.

‚Utrpení Venezuely‘

Ministr Padrino dál prohlásil, že Spojené státy a další vlády vedly proti Venezuele obchodní válku.

Americký prezident Donald Trump byl ve středu první, kdo uznal opozičního předsedu parlamentu Guaidóa za legitimního vůdce Venezuely. A ke stejnému kroku vyzval i další země. 

Ministr zahraničí Mike Pompeo pak ve čtvrtek upřesnil, že USA sledovaly „utrpení Venezuely“ příliš dlouho. „Rozhodnutí o Madurovi nepříšlo přes noc,“ řekl. Vyzval zároveň k jednání Rady bezpečnosti OSN.

ČTK, haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme