Kvůli chybě soudce se muž podezřelý z násilných útoků na ženy dostal na svobodu

Násilník se kvůli chybě soudce dostal na svobodu. Muž v minulosti odsouzený za znásilnění a týrání prostitutek je podezřelý z napadení další z nich. Soud ho poslal do vazby, a později mu ji prodloužil. I když se jednalo o různé soudy, pokaždé byl u rozhodování stejný soudce, a to podle zákona nesmí. Na případ ve středu upozornila Mf Dnes.

Teplice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Kriminalisté tvrdí, že je podezřelý Miroslav Ch. nebezpečný, podezřelý je hned z několika násilných útoků na prostitutky. Vyloučili proto jeho stíhání na svobodě. 

„Pokud by se nám případ nepodařilo úplně objasnit, brutalita pachatele mohla pravděpodobně stoupat a mohlo dojít k závažným trestným činům,“ cituje Mf Dnes zástupce vedoucího teplické policie Jaroslav Jedlička, který loni o dopadení agresora informoval.

Policie ukončila vyšetřování případu napadeného číšníka, útočníky navrhuje obžalovat z pokusu o vraždu

Číst článek

Porušení zákona

Soud s vazbou pro muže souhlasil. Spolurozhodoval o ní teplický soudce Martin Parolek, který byl v době rozhodování na stáži u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ten se ale později vrátil do Teplic, kde dostal na starost i celý případ.

Takový postup přitom zákon zakazuje – soudce podle něj nesmí v přípravném řízení řešit vazbu a poté i hlavní líčení. Když se na věc přišlo, bylo už pozdě na nápravu.

Miroslav Ch. byl za znásilňování a týrání prostitutek potrestán už v roce 2006. Soud v Českých Budějovicích ho poslal do vězení na 11 a půl roku a nařídil sexuologické léčení.  V roce 2014 byl podmínečně propuštěn a tři roky později rozhodl soud, že už se jeho zdravotní stav zlepšil a nemusí být léčen v ústavu. Podle policie krátce na to napadl prostitutku v Teplicích. Kriminalisté ho dopadli v dubnu 2018. O dva dny později na něj soud v Teplicích uvalil vazbu kvůli obavě z dalších útoků.

Muž úmyslně narážel do aut řidiček, které ho předjížděly. Soud ho poslal do vazby

Číst článek

Muž ale proti vazbě protestoval a jeho stížnost řešil Krajský soud v Ústí nad Labem, v odvolacím senátu, který stížnost zamítl, seděl teplický soudce Martin Parolek, který na ústeckém soudu absolvoval půlroční stáž. Když se Parolek později vrátil na Okresní soud v Teplicích, počítačový systém mu přidělil právě tento případ. Parolek zahájil hlavní líčení a obžalovanému vazbu prodloužil.

Trest pro soudce?

A právě tím porušil zákon. „Při rozhodování o vazbě si udělá názor o vině obviněného. A přestože se poté zajistí další důkazy, už by byl zatížen svým původním názorem,“ řekl deníku viceprezident Soudcovské unie České republiky Petr Černý.

Protože už nebyl čas předat věc jinému soudci, který by urychleně rozhodl o vazbě, musel být podezřelý muž začátkem ledna propuštěn na svobodu.

Podle mluvčí soudu Terezy Šponiarové se nyní rozhoduje o míře zavinění jednotlivých osob a zvažuje se další postup včetně případného kárného, respektive pracovněprávního postihu. Sám Parolek Mf Dnes na žádost o komentář neodpověděl.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme