Fico napodruhé získal podporu pro kandidaturu na ústavního soudce, Kiska ho podle médií nejmenuje

Bývalý slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) splňuje podmínky pro kandidaturu na ústavního soudce. Potvrzení ústavně právního výboru Národní rady ale získal až napodruhé. Kvůli předsedovi nejsilnější vládní strany byl opakovaně odložen termín volby kandidátů na soudce ústavního soudu.

Bratislava (Aktualizováno: 15:45 7. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico v Bruselu.

Robert Fico | Foto: Eric Vidal | Zdroj: Reuters

Před dvěma týdny zmíněný parlamentní výbor nezaujal k Ficovi stanovisko, a to jako k jedinému ze 40 zájemců o post ústavního soudce.

Opozice tehdy tvrdila, že expremiér na základě předložených dokladů nesplňuje jednu z hlavních podmínek pro kandidaturu, a to alespoň patnáctiletou právnickou praxi.

‚Rychetský byl taky ve vládě.‘ Expremér Fico přesvědčoval poslance, že se hodí na ústavního soudce

Číst článek

Robert Fico mezitím dodal poslancům další listiny, například o své pedagogické činnosti, jimiž chtěl dostatečnou praxi prokázat. Při čtvrtečním opakovaném hlasování nakonec členové výboru Ficovu kandidaturu podpořili.

Devíti z celkem 13 slovenských ústavních soudců skončí dvanáctileté funkční období už příští týden. Nové soudce pak prezident Andrej Kiska jmenuje ze seznamu kandidátů, které zvolí parlament.

Volba po rozpravě

Sněmovna by podle ústavy měla hlavě státu poskytnout dvojnásobný počet kandidátů, než je volných míst ústavních soudců. To znamená, že parlament bude volit 18 kandidátů. O talár se včetně Fica původně ucházelo 40 zájemců, jedna se kandidatury mezitím vzdala.

Rozprava poslanců k volbě kandidátů na ústavní soudce by měla začít ve čtvrtek odpoledne. Po jejím skončení se uskuteční samotná volba.

Prezident Andrej Kiska ještě před rozhodnutím jasně vzkázal poslancům, aby nic neoddalovali a vybrali přesný počet kandidátů, který je potřeba. „Když nebudeme opatrní, tak se to, co je dnes krizí důvěry v politikou, stane krizí důvěry v demokracii. Lidé musí uvěřit ve schopnost státu a ochotě politiků chránit jejich zájmy,“ řekl.

Podle dřívějších informací slovenského tisku se Kiska nechal slyšet, že Fica ústavním soudcem nejmenuje. Prezidentská kancelář ale tuto informaci nepotvrdila.

pan, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme