Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Otec-agent si vzal tajemství do hrobu: Tunisanka Samia hledá českou maminku

Autor: chal - 
28. března 2019
17:18

Příběh Tunisanky Samii Jedidové (50) je jako vystřižený z románu. Padesátnice nikdy nepoznala svou maminku, ví o ní pouze, že je z Česka a nejspíš se jmenuje Zdeňka. Samiin otec byl zase s největší pravděpodobností tuniský agent, který v 60. letech pobýval v Praze. Zdeňka Samii porodila v Marseille a dívka krátce po narození putovala do Tuniska, kde strávila celé dětství. Bez maminky, kterou už nikdy neviděla. Samia se o svůj příběh podělila se serverem Aktuálně.cz a doufá, že ještě není pozdě českou matku najít.

Samia po matce několikrát neúspěšně pátrala, pomoct jí však nedokázala ani česká ambasáda v Tunisku, ani tuniská ambasáda ve Francii. Hledání ztracené maminky komplikuje fakt, že Samiin otec před deseti lety zemřel a příliš sdílný nebyl ani za svého života. Samia ani neví, proč byl její otec v 60. letech v Praze. Oficiálně prý jako diplomat, Samia ale říká, že spíš jako agent.

Zdeňka se se Samiiným otcem seznámila v baru U Fotra v areálu kolejí na pražském Jarově. Kvůli otcově profesi prý Zdeňka musela Samii porodit v Marseille. Češka v Samiině rodném listu ale není vůbec uvedená, otec ho totiž podle všeho zfalšoval. Krátce po narození se situace mezi rodiči značně zkomplikovala.

„Někdy v létě pobývali v Marseille, zatímco mě v Tunisu hlídala babička. Maminka myslela, že se za mnou normálně vrátí, ale otec jí to nedovolil,“ popsala Samia serveru Aktuálně.cz. Zdeňka pak odjela do Československa, kde na ambasádě bývalého partnera udala.

Svou dceru ale už nikdy neviděla. Samiinu záhadnou minulost mohl nejlépe objasnit jediný člověk – otec. Jenže Samia neměla při vyslýchání cvičeného agenta smůlu. „Vyrůstala jsem s babičkou, s otcem jsme se moc nebavili. On nikdy moc nemluvil. A před deseti lety zemřel,“ vysvětlila Samia.

Samia má v Česku kromě maminky Zdeňky i o šest let starší nevlastní sestru. Před tím, než Zdeňka poznala Samiina otce, byla provdaná za plukovníka Bayera a měla s ním dceru Moniku. Plukovník v roce 1967 zemřel. Podle neověřených informací by měla Zdeňka bydlet v Praze na Žižkově, dříve prý pracovala v hotelu.