Jansta o Národní sportovní agentuře: Veřejnost bude konečně vědět, kdo je hlava českého sportu

Poslanci navzdory Senátu schválili vznik Národní sportovní agentury. Ta má mimo jiné rozdělovat peníze sportovním organizacím. Zajistí nový úřad průhledné a spravedlivé financování sportu? Nejenom na to odpovídal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda České unie sportu a České basketbalové federace Miroslav Jansta.

dvacet minut radiožurnálu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Sport se v České republice dostal za 30 let do takové situace, že nebyl vybudován jediný fotbalový stadion, nemáme stadion mezinárodních parametrů, nemáme zázemí ve školách, nemáme zázemí pro trénování,“ popisuje Jansta ve vysílání Radiožurnálu současnou situaci ve sportu. Je prý potřeba vybudovat páteřní infrastrukturu sportovišť.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Jansta obhajuje vznik Národní sportovní agentury

Právě schválená agentura je podle něj prvním krůčkem, aby se postavení sportu jasně vymezovalo ve společnosti – všichni budou vědět, že existuje agentura s předsedou, který nese zodpovědnost za změnu.

„Agentura bude koordinovat ministerstvo školství, ministerstvo obrany, ministerstvo vnitra, kde ty sporty také jsou a kde to je chaotické,“ vysvětluje s tím, že nyní bude celá česká veřejnost vědět, kdo je hlava českého sportu.

Vítá také, že sport jako koncepce odchází z ministerstva, které sport zanedbalo.

Peníze do sportu má nyní rozdělovat nová agentura. Bude ale transparentní a spravedlivá? Podle Jansty záleží na tom, jací tam budou lidé a jak se budou chovat. „Nemůžou se chovat tak, jako na ministerstvu...,“ upozorňuje.

Zároveň nic nenamítá proti tomu, aby se šéfem agentury stal nynější poslanec hnutí ANO a někdejší hokejový brankář Milan Hnilička, který má podle něj sportovní autoritu. „Má něco odpracováno, má přehled. Chybí mu spousta věcí, ale dodělává je a pracuje na tom,“ uzavírá Jansta.

Tomáš Pancíř, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme