Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

3. etapa: Tour de France se vrátí na domácí půdu

Třetí etapa závodu odstartuje ještě na belgické půdě z města Binche. V Belgii se ale už nezdrží dlouho – bude to trvat asi jen deset kilometrů a Francouzi se budou moci těšit z toho, že peloton už je na jejich domácím území. Startovní Binche je ale zajímavé ještě z jednoho důvodu. Nesmazatelně je totiž spojeno se jménem Frank Vandenbroucke. Přímý přenos sledujte od 14:05 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Ján Svorada a Lubor Tesař.

Profil 3. etapy Tour de France 2019
zdroj: letour.fr

Dnes už to jméno možná mnoho neřekne, před dvaceti lety ale Vandenbroucke patřil mezi nejvýraznější osobnosti pelotonu. Vždyť jeho vítězství na Lutych-Bastogne-Lutych nebo triumfy v etapách na Vueltě, to byla pastva pro oči. Bohužel, Vandenbroucke byl nepřekonatelný v sedle kola, v osobním životě ale nevěděl, co se sebou. 

Začaly se množit problémy s drogami a Belgičan nasedl do spirály, která se svažovala až k tragickému konci. V říjnu 2009 někdejší cyklistickou hvězdu našli bez známky života v hotelu v africkém Senegalu. Vandenbrouckemu bylo pouhých 34 let. Na jeho počest se pořádá závod Binche–Chimay–Binche, kde dokázal v roce 1996 zvítězit a který nyní nese jméno Memoriál Franka Vandenbroucka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články