Povinné zmluvné poistenie: Oplatí sa byť dobrý vodič?

Povinné zmluvné poistenie je síce povinné, no predsa ho nemá 7% automobilov. Čo hrozí majiteľovi auta, ak na PZP zabudne? Čo všetko vplýva na cenu povinnej poistky? Uplatňujú poisťovne malusy a zvyhodňujú dobrých vodičov?

02.10.2019 06:00
debata (1)

O tom, čo všetko vplýva na cenu povinnej poistky auta, čo vám hrozí, ak PZP nemáte, či poisťovne uplatňujú systém bonusov (bezškodový priebeh) a malusov (poistná udalosť a spôsobená škoda), hovoríme v relácii Ide o peniaze s Vladimírom Cvikom, výkonným riaditeľom spoločnosti Netfinancie.sk.

Video
Ide o peniaze s Vladimírom Cvikom (Netfinancie.sk) o povinnom zmluvnom poistení.

Poisťovne, a je ich na trhu s PZP jedenásť, zvykli uverejňovať cenníky poistenia k 1. októbru. To už niekoľko rokov neplatí, v podstate každé jedno povinné zmluvné poistenie sa nastavuje na auto a jeho majiteľa zvlášť. Čo sa však mení v PZP od 1. októbra tohto roku? Jeho platnosť sa bude preukazovať už iba zelenou kartou – vodiči by si mali skontrolovať, či majú jej originál.

Ceny PZP sa v jednotlivých poisťovniach líšia. Ak zakladáte novú poistku, alebo nie ste spokojný s výškou poistného na ďalší rok, možete si obehať všetky poisťovne, navštíviť ich stránky, alebo využiť webové porovnávače PZP.

Reláciu si môžete vypočuť aj ako podcast.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
Video
Koniec bielej karty. Vodičom už stačí len zelená

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie #Ide o peniaze #Vladimír Cvik