Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Afghánský prezidentský kandidát bojkotuje sčítání hlasů z prvního kola voleb

Svět

  12:09
KÁBUL - Afghánský prezidentský kandidát a premiér Abdulláh Abdulláh v neděli oznámil rozhodnutí stáhnout své pozorovatele z oficiálního sčítání volebních hlasů z prvního kola prezidentských voleb, jež se konalo 28. září. Krokem sleduje zneplatnění sčítání a další odložení oznámení předběžných výsledků. Uvedla to agentura AP.

Afghánský kandidát na prezidenta Abdulláh Abdulláh foto: AP Photo

Hlavními favority mezi 18 kandidáty zářijových voleb byl kromě Abdulláha také dosavadní prezident Ašraf Ghaní. Oba se záhy po skončení voleb prohlásili za vítěze.

Hlasy sčítá afghánská Nezávislá volební komise, na kterou dohlíží i zástupci prezidentských kandidátů. Na pomalý postup si kandidáti opakovaně stěžují. Oznámení výsledků bylo již kvůli technickým obtížím a podezření z podvodů několikrát odloženo, při zatím posledním z řady odkladů na konci října předseda komise Alam Núristání oznámil, že se výsledky očekávají 14. listopadu.

V Japonsku se uskutečnil slavnostní průvod k intronizaci císaře Naruhita

Letošní afghánské volby poznamenala nízká účast, podezření z rozsáhlých podvodů a násilí. Při útocích během předvolební kampaně a samotného prvního kola voleb zemřelo nejméně 85 civilistů a dalších 373 jich utrpělo zranění. Většinu obětí mělo na svědomí islamistické hnutí Tálibán, které předem vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo je, aby k volbám nechodili.

K urnám nakonec přišlo podle jednoho ze členů volební komise pouze něco přes dva miliony voličů, zaregistrovalo se přitom 9,67 milionu Afghánců.

Autor: