Volební průzkum: Babišovo ANO jasně vede, Piráti porazili ODS

Největší podporu voličů si podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dál udržuje hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Nyní by je volilo 29,5 procenta lidí, tedy zhruba stejně jako o měsíc dříve. Obsazení následujících dvou pozic se proměnilo. ODS si pohoršila o 1,5 bodu na 12,5 procenta, a posunula se tak na třetí místo, Piráti se stabilní podporou 14 procent jsou druzí.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) provedlo průzkum mezi tisícovkou lidí starších 15 let od 30. listopadu do 11. prosince, tedy v době, kdy se veřejnost dozvěděla o existenci závěrečné auditní zprávy Evropské komise o střetu zájmů Babiše a o pokračování jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo.

"Při srovnání období před obnovením trestního stíhání a po obnovení trestního stíhání nejsou v míře podpory stran žádné statisticky významné rozdíly," uvedli autoři průzkumu.

Oproti předchozímu měření v listopadu 2019 nedošlo k žádným statisticky významným změnám a situaci v posledních měsících tak lze interpretovat jako stabilní. Podpora hnutí ANO se s velkým náskokem pohybuje kolem 30 %. (4/6) pic.twitter.com/dkS6itS5L8

— CVVM (@CVVMcz) December 20, 2019

Více než pět procent, nutných pro vstup do Sněmovny, by nyní ještě získaly ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Těsně nad touto hranicí by skončila SPD. STAN, TOP 09 a Trikolóra získaly podporu mezi 3,5 až čtyřmi procenty, to podle CVVM ale nutně nevylučuje jejich šance na případný vstup do Sněmovny.

Sociální demokraty by v prosinci ve volbách podpořilo deset procent voličů, komunisté by získali osm procent hlasů a lidovci 6,5 procenta. V porovnání s listopadových průzkumem se podpora žádné ze stran statisticky významně nezměnila.

Parlamentních voleb by se v prosinci podle svého vyjádření zúčastnilo 62 procent Čechů, 32 procent lidí svoji účast vyloučilo. Reálná účast ve volbách v říjnu 2017 byla 60,8 procenta.

Volební model CVVM není předpovědí výsledků voleb, ale na základě získaných odpovědí o preferované straně, jistotě volby a ochotě jít k volbám informuje o rozložení voličské podpory v době průzkumu. Pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana ČSSD KSČM top 09 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Andrej Babiš Trikolóra hnutí občanů Svoboda a přímá demokracie (SPD) Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy