Uber leze do zelí Liftagu. V Praze spouští kategorii Taxi s licencovanými řidiči a cenami podle taxametrů

Peter BrejčákPeter Brejčák

taxi-praha
0Zobrazit komentáře

Uber na českém trhu funguje již přes pět let a postupně přidává nové možnosti přepravy lidí. V říjnu například v Praze spustil UberXL pro větší skupinky lidí a nyní přichází s další novinkou. Od pondělí začal v hlavním městě testovat novou kategorii Uber Taxi, která svým fungováním připomíná konkurenční Liftago.

Uber v rámci svého Taxi nabídne jízdy jen s řidiči, kteří mají taxikářskou licenci, a ceny odvozu jsou stanoveny na stejné úrovni během celého dne (na rozdíl od takzvaného surge pricingu, který se mění podle poptávky) v maximální výši 28 korun za kilometr.

Výhodou má být také možnost změnit konečnou destinaci a případné zastávky i během samotné jízdy. To kvůli nastavení cenotvorby, kdy je cena pevně daná již před jízdou, nebylo doteď možné. V rámci Uber Taxi zadá řidič finální cenu až na konci podle toho, kolik ukazuje taxametr.

uberapp

Foto: Uber

Aplikace Uberu

Uber tak hlásí, že splňuje lokální regulace, protože jsou ceny za takovou jízdu odvozeny právě na základě taxametrů. Americká společnost podle svého vyjádření věří, že otevřením své platformy s dalšími funkcemi licencovaným taxikářům pomůže modernizovat fungování pražského taxi trhu jako celku a že se se spuštěním Uber Taxi stane přitažlivější také pro samotné řidiče s licencí.

„Kromě služeb pro řidiče taxi a uživatele chceme naši nabídku neustále přizpůsobovat, aby byla hodnotná pro všechny dlouhodobé partnery v Praze. Chceme se stát platformou nabízející spolehlivou, chytrou alternativu pro všechny případy užití pro osobní auta,“ uvedl Ash Kebriti, manažer Uberu pro střední a východní Evropu.

Liftago se konkurence neobává

Dlouhodobě staví výhradně na licencovaných taxikářích svou platformu české Liftago, kterému tak nyní Uber tak trochu leze do zelí. „Uber Taxi je služba, kterou Uber legálně provozuje po světě už několik let, a je škoda, že se s ní vytasil až teď, kdy má konečně dojít k modernizaci českého zákona,“ reagoval pro CzechCrunch na krok Uberu spoluzakladatel a šéf Liftaga Ondřej Krátký s odkazem na nově schválenou legislativu.

Novela zákona o silniční dopravě, kterou na konci listopadu schválili poslanci, přinese několik novinek. Vozidla taxislužeb už nebudou muset mít taxametr, postačí jim mobilní aplikace jako má dnes Uber nebo Bolt, a v případech elektronického objednávání jízd navíc nebudou muset mít taxíky na střeše svítilnu, postačí jim jen evidenční nálepka.

ondrej-kratky-liftago-top2

Foto: Liftago

Ondřej Krátký, CEO Liftaga

Konkurenčních hráčů se nicméně Liftago podle slov svého šéfa neobává. „Uber bude nadále větší služba než Liftago a podstatnější vliv na konkurenci s Liftagem neočekávám, porosteme nadále. Taxikáři už dávno s Uberem jezdí a podmínky pro pasažéry nebo řidiče se výrazně nemění,“ říká Krátký a dodává, že největší výhodu Liftaga vidí ve výběru kvalitního řidiče.

„Podstatná část řidičů Liftaga historicky na Uberu začala a díky neudržitelným podmínkám odešla. Minoritní část zákazníků preferující kvalitu a spolehlivost řidičů postupně přecházela na výběr řidiče a vozu v Liftagu, namísto ‚ruské rulety‘ Uberu a jiných aplikací, kde si zákazník nejlepšího řidiče nebo vůz nevybere,“ dodává Krátký.