‚Ztratili jsme titána.‘ Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien, syn autora Pána prstenů

Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien. Nejmladší syn slavného spisovatele J. R. R. Tolkiena se staral o otcův posmrtný odkaz. Zasadil se o vydání děl jako Silmarillion, Nedokončené příběhy, Beren a Lúthien či Historie Středozemě. Podle britského deníku Guardian byl kritikem komercializace otcových děl. O úmrtí ve čtvrtek informovala Tolkienova společnost.

Draguignan (Francie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natáčení televizního seriálu Pán prstenů vyjde Amazon v přepočtu asi na 23 miliard korun.

Christopher Tolkien kritizoval filmovou adaptaci Pána prstenů (ilustrační foto) | Foto: Tim Hahlgan | Zdroj: Pexels

Tolkienova společnost, která se stará o odkaz a dílo J. R. R. Tolkiena, vyjádřila soustrast členům rodiny.

Podle britského deníku Guardian předseda Tolkienovy společnosti Shaun Gunner vyzdvihl oddanost nejmladšího syna otcově dílu. „Miliony lidí po celém světě mu budou navždy vděční. Ztratili jsme titána a bude nám chybět,“ uvedl Gunner.

Christopher Tolkien se narodil v roce 1924 v anglickém Leedsu jako třetí a nejmladší syn slavného spisovatele J. R. R. Tolkiena a jeho ženy Edith. Od dětství poslouchal pohádky o hobitovi Bilbovi Pytlíkovi, které jeho otec později vydal pod názvem Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Od roku 1975 žil ve Francii se svou druhou ženou Baillie Tolkienovou.

Podle deníku Christopher nakreslil mnoho z původních map fiktivního světa Středozemě pro otcovu trilogii Pán prstenů, kterou J. R. R. Tolkien vydal mezi lety 1954 a 1955. Po smrti otce v roce 1973 začal editovat jeho posmrtně vydávaná díla.

‚Od dějin bohů po dějiny lidí‘

Jeho syn Simon v roce 2012 pro deník Guardian uvedl, že J. R. R. Tolkien „vyprodukoval obrovské množství textů, které zahrnovaly vše od dějin bohů po dějiny lidí“. I přes nejlepší snahu některá za svého života ovšem nevydal.

Krakonoš byl Tolkienovi inspirací pro postavu Gandalfa, tvrdí polský historik

Číst článek

Christopher se tedy začal probírat otcovými složkami a zápisky. Během dvou desetiletí po smrti otce se tak zasadil o vydání děl jako Silmarillion, Nedokončené příběhy, Beren a Lúthien či Historie Středozemě.

Přestože Christopher pracoval pro to, aby ochránil otcův odkaz a dílo, nelíbila se mu komercializace těchto děl, píše Guardian. Kritizoval například oscarovou filmovou adaptaci Pána prstenů, kterou natočil Peter Jackson.

V roce 2012 v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde řekl, že „vykuchali knihu a vytvořili film pro patnáctileté až pětadvacetileté“. Dále komentoval, že se „Tolkien stal monstrem, pohlceným vlastní populárností a absurdností naší doby“ a „komercializace zredukovala estetický a filozofický dopad na nulu“.

luk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme