StoryEditor

EXIMBANKA SR odštartuje druhý ročník Exportných klubov v martinskom okrese a zameria sa na Čínu

24.02.2016, 23:00

EXIMBANKA SR štartuje v marci druhý ročník odborných neformálnych stretnutí exportérov a odborníkov na export pod názvom EXPORTNÝ KLUB: poradenstvo a nové trhy pre váš export. Cieľom týchto stretnutí je priblíženie možností štátnej podpory exportu pre začínajúcich exportérov, ako aj podpory slovenských podnikateľov, ktorí už exportujú do zahraničia a stretávajú sa s množstvom problémov, akými sú napríklad platobná neschopnosť kupujúceho či zmena politickej situácie alebo samotné kultúrne, právne a spoločenské rozdiely a pod.

Prvý tohtoročný Exportný klub sa uskutoční 10. marca 2016 v hoteli Bystrička v Bystričke, okres Martin. Špecifikom tohto klubu bude jeho zameranie na teritórium Číny. Zaujímaví hostia predstavia účastníkom Čínu z pohľadov, ktoré sú pre slovenských podnikateľov menej známe. Zástupca Slovensko-čínskej obchodnej komory (SČOK) poukáže na osobitosti čínskeho trhu a uvedie, ktorý sektor čínskej ekonomiky môže byť pre slovenských podnikateľov zaujímavý. Teritorialista z odboru ekonomickej diplomacie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR exportérom načrtne aktuálnu situáciu v oblasti exportu a investícií Slovenska do Číny, predstaví trinásty čínsky päťročný plán pokračovania v ekonomickej prestavbe ako príležitosť pre podnikateľov a pomenuje tiež problémy, s ktorými sa slovenskí podnikatelia na tomto teritóriu najčastejšie stretávajú. O bohatých skúsenostiach s exportom do Číny a ich úspechoch budú hovoriť predstavitelia dvoch úspešných slovenských firiem. Zástupcovia EXIMBANKY SR exportérov informujú o tom, v čom im vie byť štát prostredníctvom EXIMBANKY SR nápomocný a predstavia tiež modelové situácie financovania a poistenia exportu do Číny. „Tešíme sa doterajším pozitívnym reakciám účastníkov Exportných klubov, ktoré sme realizovali v minulom roku. Sme radi, že sú pre nich prínosné a aj preto sme sa rozhodli pokračovať v ich realizácii aj v roku 2016. Témy marcového Exportného klubu vychádzajú z požiadaviek a spätných väzieb slovenských exportérov. Tentokrát bude nosnou témou jeden z najdôležitejších partnerov Slovenska v Ázii - Čína. Chceme, aby sa slovenskí podnikatelia oboznámili s tým, ako funguje čínsky trh a boli úspešní pri prieniku na uvedené teritórium“ povedala vrchná riaditeľka EXIMBANKY SR, Ing. Mgr. Miriam Letašiová.

Osobný prístup a poradenstvo
Séria neformálnych podujatí s názvom Exportný klub odštartovala na začiatku roka 2015. Nosnou témou prvého klubu bolo napomáhanie pri posune biznisu za hranice Slovenska a budovanie obchodných vzťahov, druhý klub a tretí sa zameriaval na právne úskalia v medzinárodnom obchode a v čom vie byť nápomocná ekonomická diplomacia Slovenskej republiky. Zástupcovia EXIMBANKY SR sa zakaždým snažia sprostredkovať exportérom čo najviac informácií aj prostredníctvom individuálneho poradenstva: “Osobný prístup oceňujú účastníci klubov asi najviac. Sprostredkovávame im informácie o produktoch a službách, poskytujeme široký priestor na vzájomnú diskusiu a v neposlednom rade k tomu prispieva aj celková dobrá atmosféra,” doplnila Miriam Letašiová.

Nielen pre malé podniky
Podujatie je svojím charakterom, zameraním a stupňom odbornosti určené pre manažérov a zástupcov malých, stredných, ale aj veľkých podnikov, exportujúcich alebo uvažujúcich o možnostiach rozšírenia svojho biznisu za hranice Slovenska. Účasť na podujatí je bezplatná,  nevyhnutné je však prihlásiť sa vopred kvôli obmedzenej kapacite. Program podujatia vrátane prihlasovacieho formuláru záujemcovia nájdu na webovej stránke EXIMBANKY SR, www.eximbanka.sk.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 21:01