Komiksový žáner má korene ešte v ére pred Johannom Gutenbergom, keď ľudia nevedeli čítať a biblické príbehy im kreslili. V súčasnosti využíva všetky možné výdobytky vizuálnej kultúry a rozprávačstva, aby vypovedal niečo podstatné o svete. Môže to byť existenciálna dráma o samote v meste aj na webe alebo futuristické sci-fi.

Jedným z najznámejších slovenských autorov komiksov je Daniel Majling, ktorý ich píše popri práci dramaturga v SND. Najprv sa predviedol poviedkovou knihou Rudo, v ktorej epizodicky zachytáva príbehy rovnomennej komiksovej postavy s charakteristikou irónie, cynizmu aj čierneho humoru. Pracuje tiež s popkultúrnym kontextom.

O pár rokov neskôr prišiel s komiksom Zóna. To už je ucelený príbeh, ktorý možno definovať zrejme ako vôbec prvú gemerskú detektívku z okolia Rimavskej Soboty, „najdepresívnejšieho miesta na Slovensku, ak nie rovno sveta“. Obe diela spája určitá absurdnosť, špecifický humor, filozofický prístup a čiernobiele spracovanie.

„V detstve som veľa kreslil. Keď nakreslíte dostatočne veľké množstvo rytierov, kovbojov alebo pirátov, niektorí sa začnú na seba podobať, niektorí vytvárať sériu a od toho je už len krôčik k ucelenejšej dejovej sekvencii,“ hovorí D. Majling pre TREND o začiatkoch komiksovej tvorby.

Nežná verzia

Spomenúť treba aj komiks Kláry Štefanovičovej a Michala Hvoreckého Čierna oslava. Ide o prvú časť zo série Nežný komiks, ktorá čitateľom približuje dianie okolo novembra 1989.

Komiks ako grafický román je perfektný žáner súčasnosti, myslí si spisovateľ M. Hvorecký. „Ľudia stále potrebujú príbehy, len vizuálna generácia číta trocha inak,“ tvrdí s tým, že táto generácia preferuje veľa obrázkov a menej textu.

V niektorých východoeurópskych krajinách, napríklad v Poľsku či Česku, má komiks dlhú tradíciu a úspech. Na Slovensko prichádza trocha oneskorene.

„Mňa oslovila mladá vydavateľka Jana Hoffstädter z vydavateľstva E. J. Publishing, ktorá si trúfla vydať sériu Nežný komiks o novembri 1989. Bol to risk,“ hovorí M. Hvorecký. „Ale urobila výbornú crowdfundingovú kampaň, získala na svoju stranu influencerov a nakoniec sa prvý diel už vypredal, aj ďalším trom sa darí. Komiks sa dostal do väčšiny ankiet o knihu roka. Bol som opatrný a skeptický, ale nakoniec je to skutočne úspešný projekt,“ dodáva autor.

Perfektný žáner súčasnosti. Ako vyzerá slovenský komiks

V komiksovom debute Všetky tie svety Juraja Čorbu a Dávida Marcina dvaja experti riešia bezpečnostnú hrozbu spojenú s nástupom nových technológií. Zdroj: Brak

Bez vidiny rýchleho zisku

Na veľký záujem si budú musieť slovenské komiksy ešte počkať, myslí si František Malík z vydavateľstva Brak. Podľa neho sú komiksy a grafické novely na Slovensku stále na úplnom okraji

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa