Priemerná cena voľných bytov v novostavbách dosiahla v prvom štvrťroku 2020 v hlavnom meste 2 539 eur bez DPH za štvorcový meter, čo bolo opäť nové pokrízové maximum.

Dynamika rastu cien sa oproti predošlému obdobiu mierne oslabila – v porovnaní so štvrtým kvartálom vlaňajška išlo o nárast cien o 1,5 percenta, medziročný nárast bol o deväť percent, vyplýva z dát realitnej kancelárie Lexxus. Cena predaných bytov dosiahla úroveň 2 364 eur bez DPH za štvorec, medzikvartálne sa zvýšila o 73 eur (3,2 %).

„Predpokladáme, že spomalenie ekonomiky spôsobené pandémiou koronavírusu sa výraznejšie prejaví počas druhého kvartálu 2020, čo spôsobí výrazný tlak na cenotvorbu na trhu,“ hovorí Peter Ondrovič, rizikový manažér a odhadca cien nehnuteľností v Lexxuse.

Dopyt klesol, ceny nemusia 

Ako radikálny bude vývoj z cien z dlhodobého hľadiska, závisí najmä od toho, koľko bude pretrvávať súčasná mimoriadna situácia.

„Ekonomika de facto stojí od polovice marca, čo sa určite prejaví na trhu práce rastom nezamestnanosti a nižším rastom miezd tých, ktorí zostanú zamestnaní. Vládne opatrenia budú zmierňovať následky takejto nečakanej krízy, avšak disponibilné príjmy domácností sa nebudú vyvíjať tak dobre ako to vyzeralo ešte začiatkom roku,“ hovorí Mária Valachyová, hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne.

Tieto faktory ovplyvnia spotrebu, no neznamená to, že sa ihneď prejavia aj na cenách bytov. „Myslím si, že predávajúci nehnuteľností 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa