V rozhovore sa dočítate:

• Prečo pomoc od štátu dostávajú skôr tí malí na rozdiel od tých veľkých
• Do akej miery by na Slovensku pomohol režim Kurzarbeit
• Aké sú najdôležitejšie opatrenia vlády v oblasti daní za posledné obdobie

Slovenská vláda postupne prijíma rôzne opatrenia pre krízu COVID 19, a to vo všetkých oblastiach života. Ako vnímate tie, ktoré boli už schválené, najmä v oblasti ekonomiky?

Vláda vyslala signál, že v takejto krízovej situácii je potrebné myslieť na podporu ekonomiky, a nie na zachovanie vyrovnaného štátneho rozpočtu. Takto sa k danej situácii postavili všetky dotknuté štáty. Je veľmi dôležité nenechať ekonomiku samotnú bez podpory. Informácie o opatreniach, ktoré sú postupne prijímané, sú z môjho pohľadu pozitívnym signálom.

Je zrejmé, že prijatý balíček prvej pomoci je teraz pripravený predovšetkým pre malých a stredných podnikateľov. Pomoc veľkým podnikom je obmedzená pravidlami štátnej pomoci, ktorá sa riadi pravidlami EÚ. Toto mohlo byť určite komunikované jasnejšie, aby nedochádzalo k nedorozumeniam.

Veľké firmy a najmä fabriky varovali, že krach strategických podnikov stiahne dole aj tie menšie, preto žiadajú čím skôr pomoc od vlády. Prečo je obmedzená štátna pomoc pre tých „veľkých“?

Podľa dočasného rámca Európskej komisie je limit 800-tisíc eur na firmu v roku 2020. Pre príspevky na pracovné miesta bude zrejme uplatnený limit 200-tisíc eur na mesiac, nakoľko v čase prijatia balíka vláda predpokladala dĺžku pandémie 4 mesiace.

Z pohľadu malého, respektíve stredného podniku je pomoc od vlády zaujímavá, pre veľké podniky je to kvapka v mori, ktorá pomôže minimálne. Predpokladám, že

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa