Zákon, ktorý upravuje odklad splátok v súčasnej mimoriadnej situácii, počíta s odložením splátok istiny a úroku. Súčasťou každomesačnej splátky môže však byť poistenie schopnosti splácať úver, a taktiež poistenie nehnuteľnosti. Ak klienti budú chcieť mať túto poistnú ochranu aj naďalej, musia pravidelné poistné naďalej uhrádzať, inak poisťovne nebudú škodové udalosti kryť. 

Banky upozorňujú, že poistenie nie je integrovanou súčasťou úveru a aktuálne schválený odklad sa poistiek netýka. „Poistná zmluva na poistenie nehnuteľnosti a poistenie schopnosti splácať hypotekárny úver je samostatnou poistnou zmluvou. Odklad splátok úveru nemá vplyv na  odklad alebo odpustenie  poistného,“ objasňuje Boris Fojtík, hovorca Tatra banky.

Pozor na stratu poistky

Strata poistného krytia môže byť značný problém. Samotné banky totiž poistnú ochranu môžu od klienta vyžadovať, aby chránili nehnuteľnosť, ktorá zabezpečuje úver na bývanie. Poistenie nehnuteľnosti tak môže byť pre klienta povinné a samotná banka môže od klienta toto poistné krytie vyžadovať.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa