Kabinet pod vedením Igora Matoviča pripravil balík opatrení, takzvanej prvej pomoci, ktoré majú v čase koronavírusovej krízy podporiť ekonomiku. Tie však v súčasnom znení majú viacero medzier a nemusia zodpovedať skutočným potrebám trhu.

Ako prežiť v pridusenej ekonomike

Žiadne vyčkávanie, treba konať. Takýto odkaz majú podnikatelia pre vládu, ktorá už predstavila balíček opatrení na podporu firiem. Desaťtisíce z nich totiž padli zo dňa na deň na dno. Vláda začala konať. Nie všetky opatrenia už schválila, niektoré stále ležia na stole. Všetko sa rieši rýchlo za pochodu – a nie vždy úplne premyslene.

Po novom sa napríklad so spätnou platnosťou posúvajú lehoty pri dani z príjmov na podanie daňových priznaní, hlásenia, ročné zúčtovania za zamestnancov aj termíny na podanie účtovných závierok či výročných správ.

Podľa daňového poradcu a predsedu Združenia účtovníkov Slovenska Martina Tužinského zmeny prichádzajú o pár dní neskôr, ako ich firmy i účtovníci čakali: „Ten, kto nezaplatil daň do konca marca a nepodal daňové priznanie, vyhral,“ hovorí. Na druhej strane mohlo ísť podľa neho aj o vyčkávaciu taktiku zo strany štátu, keďže ten teraz peniaze od daňovníkov potrebuje viac ako inokedy.

Sporné čestné vyhlásenie

Novinkou bude, že daňové kontroly a konania sa prerušia okrem tých, pri ktorých sa

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa