Zatiaľ je to mnoho kriku pre nič, každý kto sa tešil na rozvoj finančných platobných aplikácií, si musí nechať zájsť chuť. Európska únia pripravila podmienky na zmenu platobného trhu, slovenský trh zatiaľ spí. Prvé aplikácie ale môžu prísť ešte v roku 2020.

Klient slovenských bánk zatiaľ poriadne nemusia ani vedieť, čo sa malo stať. Smernica PSD2 dala firmám, ktoré vyvíjajú finančné technológie, kľúče od účtov klientov slovenských bánk a umožňuje im uskutočňovať platby.

Prakticky môžu vznikať aplikácie, ktoré združia všetky účty klienta vo viacerých bankách do jedného rozhrania. Okrem toho, že vďaka tomu by mali mať klienti svoje účty jednoduchšie pod kontrolou, samotné platby by mali byť ešte bezpečnejšie ako predtým.

Konkurencia pre banky

V podstate PSD2 mení systém fungovania platieb. Bankám skutočne môžu technologické firmy konkurovať. Takzvaná tretia strana, technologická firma a jej aplikácia, by mohla získať úplnú kontrolu nad vykonaním platby a bankové inštitúcie by s platbou nemali nič spoločné.

To je skutočne výrazná zmena vo vzťahu banky s klientom. „Banky už ďalej nekontrolujú a ani nemajú právo kontrolovať systémy tretích strán, teda rozhodnutie je na samotnom klientovi, či si chce spravovať svoje účty v aplikáciách tretích strán,” hovorí Dominik Miša, hovorca VÚB banky.

Slovenská skúsenosť ukazuje, že celá myšlienka, hoci môže na papieri vyzerať zaujímavo, 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa