Klienti bánk, ktorý čerpajú hypotéku, spotrebný úver alebo úver na bývanie, majú možnosť odložiť svoje splátky kvôli koronavírusu až o 9 mesiacov. Aj keď opatrenie na prvý pohľad pôsobí ako štedrá pomoc pre domácnosti, banky na ňom môžu zarobiť desiatky až stovky eur v prepočte na klienta.

Prepočítajte si preplatenie úveru

Dôvod je jednoduchý – čím dlhšie úver splácate, tým viac zaplatíte na poplatkoch. S posunutím splátok tak predĺžite celkovú dobu splácania úveru a zaplatíte viac nielen na úrokoch, ale aj na poistení úveru.

Po skončení koronakrízy chce dať vláda ľuďom možnosť navýšiť svoje splátky tak, aby stihli úver splatiť v pôvodne dohodnutom termíne. To sa však nemusíte podariť tým, ktorí budú znášať finančné následky pandémie dlhodobejšie, poprípade tým, ktorým banka navýši úrok kvôli koncu fixácie úrokovej sadzby.

Pred podaním žiadosti o odklad splátok si prepočítajte, koľko v konečnom dôsledku za odklad banke zaplatíte. V prípade menších spotrebných úverov môže ísť o pár desiatok eur, hypotéka vás však môže vyjsť drahšie aj o niekoľko stoviek eur.