Minulý rok dosiahli strojári historicky prvýkrát tržby nad úrovňou 40 miliárd eur, pričom medziročný nárast predstavoval 12,8 percenta. Čistý zisk im v porovnaní s predošlým rokom vyskočil o 9,2 percenta, na 989 miliónov eur.

Darilo sa aj lídrom strojárov, ktorí pôsobia mimo odvetvia automotive. Prekonať očakávaný horší vývoj v ekonomike v tomto roku im mal pomôcť aj Priemysel 4.0. Podľa ziskovej marže, ktorá v strojárstve dosahuje 2,9 percenta, je tento segment skôr priemerným odvetvím.

Dopyt živí sezóna

Dnes sú problémy strojárskych firiem úplne odlišné, pričom podniky na ne musia okamžite reagovať. Mnohé sa snažia robiť maximum, aby diverzifikovali biznis, udržali sa nad hladinou a čo najdlhšie pokračovali vo výrobe. Spoliehajú sa aj na to, že pandémia nebude trvať pridlho a ony dokážu zužitkovať investície do rozvoja, ktoré realizovali vlani.

Mnohé plánovali modernizáciu v tomto roku, v terajšej situácii môže byť pre ne výhodou disponovať silnejším cash flow, hoci im môže po kríze chýbať konkurencieschopnosť. Terajšou prioritou je však prežiť.

Nemecká firma Protherm na Slovensku vo svojich projektoch pokračuje. Pravdepodobne však príde k časovým posunom o niekoľko mesiacov.

„V našom odvetví priemyslu je dopyt v súčasnosti stále nenarušený. Naším cieľom je preto pokračovať vo výrobe produktov tak dlho, ako to bude možné. Sme výrobcom vykurovacích zariadení a zariadení na prípravu teplej vody, pričom dodávka tepla a najmä teplej vody je základnou potrebou najmä v súčasnej situácii, keď mnoho ľudí trávi viac času doma,“ vysvetľuje riaditeľ Protherm Production Peter Kuba.

Ako dodáva, už v počiatočnom štádiu zaviedli komplexné preventívne opatrenia proti šíreniu vírusu. „Je ešte príliš skoro odhadovať pokles dopytu, pretože naše hlavné sezónne obdobie je jeseň a väčšina trhov predpokladá do jesene stabilizáciu,“ konštatuje.

Strojárstvo šliape vodu. Drží sa však nad hladinou

Výroba v Protherm Production Zdroj: Protherm Production

Očakávajú zmeny

Najväčšou hrozbou je fakt, že nik

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa