S licenciami na platobné služby v rámci smernice o platobných službách (PSD2) to ide na Slovensku ako v lete na saniach. Spomedzi finančno - technologických firiem (fintechov) ju zatiaľ dostala len jedna spoločnosť - Payout. Tá doteraz poskytovala služby platobnej brány pre podnikateľov. Mala aj licenciu na vydávanie platobného prostriedku, takže mohla viesť platobný účet, prijímať a posielať platby, ale nie zadávať platobný príkaz priamo z účtu banky.

Teraz táto firma dostala od Národnej banky Slovenska (NBS) aj rozšírenú licenciu o platobné iniciačné služby a služby informovania o platobnom účte.

Pri iniciačnej službe ide o to, že firma ako tretia strana dokáže človeku zariadiť zadávanie platobných príkazov banke bez toho, aby musel ísť na bankový internetbanking. Pri službe informovania o účte, človek dokáže mať prehľad o svojich účtoch v rôznych bankách, bez toho, aby navštívil viaceré internet bankingy a musel sa na ne prihlasovať.

Lepšie platby

„Chceme priniesť plnohodnotné platby a to automatizovane cez API (aplikačné rozhrania), čo cez klasické platobné metódy ako platba kartou alebo bankový prevod bolo možné len čiastočne,“ vysvetľuje snahu o rozšírenú licenciu Jana Hmírová, riaditeľka Payout.

Podľa nej dokážu fintechy klientom priniesť pridanú hodnotu, o ktorej veľkí hráči ako banky nemajú priestor uvažovať a ani finančne im nedáva zmysel.

Konkrétne by firma vedela priniesť alternatívu napríklad k službe VisaDirect, ktorá slúži

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa