Autorom snímky je japonský fotograf Jasujoši Čiba, ktorý zároveň získal odmenu 10-tisíc eur, oznámila vo štvrtok večer porota v Amsterdame.

Jej predseda Lekgetho Makola uviedol, že víťazný záber vyjadruje nádej. „Najmä v týchto časoch, keď zažívame veľa násilia a konfliktov, je dôležité, aby sme mali záber, ktorý ľudí inšpiruje,“ cituje ho agentúra DPA.

Člen poroty Chris McGrath o víťaznej fotografii povedal: „Je to veľmi pekná, pokojná fotografia, ktorá koncentruje všetok nepokoj vo svete a túžbu ľudí po zmene“.

J. Čiba urobil túto fotografiu pre francúzsku tlačovú agentúru AFP v sudánskom hlavnom meste Chartúm. „Tento okamih bol jediným pokojným hromadným protestom, ktorý som v tom čase videl,“ povedal.

Násilie v Sudáne viedlo k zosadeniu prezidenta Umara Bašíra, ktorý bol pri moci takmer 30 rokov. Armáda a opozičné hnutie sa po násilných protestoch v júni dohodli na vytvorení prechodnej vlády.

Za najlepšiu fotografickú sériu porota vyhlásila súbor záberov s názvom Kho, Genesis of Revolt (Kho, vznik vzbury; kho znamená v hovorovej severoafrickej arabčine brat) o najväčšom protestnom hnutí v Alžírsku za uplynulé desaťročia od francúzskeho fotografa Romaina Laurendeaua.

Do najnovšieho ročníka súťaže World Press Photo poslalo takmer 74-tisíc záberov okolo 4 300 fotografov z 24 krajín. Trinásťčlenná porota udelila 44 cien v desiatich kategóriách. Fotografie následne putujú po výstavách v mnohých krajinách.

V dôsledku súčasnej koronavírusovej pandémie boli všetci víťazi tento rok informovaní iba virtuálne a tradičná ceremónia v Amsterdame bola zrušená.

Cena World Press Photo sa udeľuje od roku 1955. Len štyria fotografi — Kjóiči Sawada, David Turnley, James Nachtwey a Anthony Suau — ju doteraz získali dvakrát.