Najdôležitejšie správy:

Situáciu sme sledovali online

21:38 Turecko potvrdilo už viac prípadov nákazy novým koronavírusom, než ktorákoľvek iná krajina mimo Európy a okrem USA. S celkovým počtom 86.306 infekcií tak Turecko predstihlo aj Čínu, pôvodné epicentrum pandémie.

20:30 Guvernér New Yorku Andrew Cuomo v nedeľu vyjadril presvedčenie, že epidémia koronavírusu v tomto americkom štáte už zrejme kulminovala a dostala sa do fázy poklesu. Štát New York je v rámci USA epicentrom pandémie koronavírusu. V sobotu newyorské úrady hlásili najnižší denný prírastok úmrtí za vyše dva týždne. V nedeľu sa ich počet znížil o ďalších niekoľko desiatok - na 507.

19:34 V Taliansku zomrelo za uplynulých 24 hodín ďalších 433 ľudí nakazených novým koronavírusom, čo je o 49 menej ako v predchádzajúci deň. Celkový počet úmrtí od 20. februára, považovaného za začiatok pandémie v Taliansku, tak stúpol na 23.660, uviedli v nedeľu predstavitelia civilnej ochrany.

18:44 V pravoslávnom Chráme sv. Rastislava v Bratislave sa v nedeľu ráno zišla viac ako stovka veriacich napriek zákazu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydaného vzhľadom na pandemickú situáciu. TASR o tom informoval človek, ktorý do redakcie zaslal video a neželá si byť menovaný.

17:59 Pápež František v nedeľu prvýkrát po vyše mesiaci opustil Vatikán, aby odslúžil v rímskej Svätyni Božieho milosrdenstva omšu, ktorá sa konala bez prítomnosti veriacich. Vo svojej homílii varoval pred „vírusom ľahostajného egoizmu“, ktorý je podľa neho horší než nový koronavírus.

17:47 Americký prezident Donald Trump v piatok (17. 4.) ohlásil program pomoci pre amerických poľnohospodárov na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu. Celková hodnota programu predstavuje 19 miliárd USD (17,5 miliardy eur), z toho by 16 miliárd USD malo ísť na priame platby producentom a zvyšok na rozsiahle nákupy mäsa, mlieka, zeleniny a ďalších produktov.

17:32 V Nemecku hrozí pre koronakrízu až 70-tisíc hotelom a gastronomickým zariadeniam bankrot, varoval nemecký zväz hotelov a reštaurácií Dehoga. Do konca apríla stratí 223-tisíc firiem z odvetvia tržby vo výške zhruba 10 miliárd eur.

16:19 Globálna ekonomika sa z koronakrízy zrejme plne nezotaví ani do konca budúceho roka, uviedla hlavná ekonómka Medzinárodného menového fondu (MMF) Gita Gopinathová. MMF tento týždeň výrazne zhoršil prognózy vývoja svetovej ekonomiky. Aktuálne počíta tento rok s poklesom o tri percentá a na budúci rok s nárastom o 5,8 percenta.

15:40 Opatrenie, vzťahujúce sa na novú povinnosť pre pendlerov, vychádza z princípu zabrániť riziku prenosu nákazy novým koronavírusom. V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). „Platí, že  mobilita, i cezhraničná, zvyšuje riziko prenosu infekcie,“ upozornil s tým, že SR nemôže negovať zvýšenú mieru nákazy v krajine, odkiaľ pendleri prichádzajú.

14:44 „Ak otestujeme plošne všetkých, budeme mať veľkú pravdepodobnosť hraničiacu s istotou, že ak niekde hrozí riziko, budeme ho vedieť identifikovať. Okamžite v tom zariadení, kde by bol problém, ideme testovať presnejšími PCR testami,“ avizoval minister Milan Krajniak, pod ktorého rezort tieto zariadenia spadajú. Zamestnancov DSS je podľa neho približne 40-tisíc.

14:24 Všetci zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) na Slovensku budú plošne otestovaní na nový koronavírus. Využijú sa na to tzv. rýchlotesty a tam, kde sa ukáže problém, dôjde k ďalšiemu podrobnejšiemu testovaniu. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že ide o najnovšiu dohodu na úrovni vlády.

13:47 Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa lieči z nákazy koronavírusom, sa pomaly vracia k plneniu svojich povinností. Minulý piatok mal trojhodinový videohovor s ministrom zahraničných vecí Dominicom Raabom, ktorý ho čiastočne zastupuje, a ďalšími spolupracovníkmi, informoval nedeľník Sunday Telegraph.

13:29 Situácia v rómskych osadách je zatiaľ pokojná, polícii sa ju darí v spolupráci s Ozbrojenými silami SR zvládať. Vláda sa snaží navýšiť počet karanténnych zariadení. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

13:01 Testovať na nový koronavírus sa budú všetci zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS). Pendleri by mali s testovaním zatiaľ počkať. Rozhodnutie otvoriť obchody bude na hlavnom hygienikovi SR, premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce, aby rozhodol bez tlaku. I. Matovič to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

12:50 V prípade mediálnych prestreliek s predsedom vlády SR Igorom Matovičom (OĽaNO) v súvislosti s otázkou postupného naštartovania ekonomiky si predseda SaS Richard Sulík nemyslí, že ich možno hodnotiť ako osobné útoky. „Ide o zotrvávanie na názore, o ktorom je človek presvedčený. Je normálne, že v rámci diskusie si človek za tým stojí,“ povedal R. Sulík v diskusnej relácii TA3 V politike.

12:33 Celosvetový počet úmrtí na nový koronavírus prekročil v nedeľu hranicu 160-tisíc.

12:23 Posilnenie personálnych kapacít, stabilizácia a ochranné opatrenia. To sú priority krízovej manažérky, ktorá nastúpila v sobotu (18. 4.) do zariadenia sociálnych služieb v Pezinku.

11:57 Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 dosiahol v Španielsku 20 453 po tom, čo v dôsledku nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo za 24 hodín ďalších 410 ľudí. Nakazených je 195 944 osôb a 77 357 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

10:55 Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom na Slovensku stúpol na 12. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia žena z Domova sociálnych služieb Pezinok.

10:50 Počas soboty (18. 4.) pribudlo na Slovensku 72 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 3323 vzoriek. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. „Slovensko má aj uzdravených. Vyliečených je 229 ľudí, z toho bolo 56 hospitalizovaných v nemocniciach a 173 sa vyliečilo v domácej izolácii,“ uzavrela.

9:49 Programové vyhlásenie vlády (PVV) kabinetu Igora Matoviča (OĽaNO) bude najlepším dokumentom, aký kedy exekutíva SR pripravila. Pred nedeľňajším rokovaním vlády, ktorá má schvaľovať strategický dokument, to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).

9:14 I. Matovič píše na Facebooku, že v Programovom vyhlásení vlády budú „chuťovečky“. „Vláda SR umožní občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu, nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva SR ... niečo, čo sme sa snažili aj opakovane v minulosti, len akosi nebola dobrá vôľa.“

9:00 Na celom svete si koronavírus dosiaľ vyžiadal prinajmenšom 157 163 obetí. Globálne sú krajinou s aktuálne najvyšším počtom obetí Spojené štáty, kde došlo už k viac ako 38 000 úmrtiam.

8:54 Americký prezident Donald Trump v sobotu vyhlásil, že Čína by mala čeliť následkom, ak bola „vedome zodpovedná“ za vypuknutie pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

8:12 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa v sobotu zvýšil o 444 na 5106. Z tohto počtu 133 ľudí nákaze podľahlo a 275 sa uzdravilo.

7:26 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1891 ďalších úmrtí na nový koronavírus, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. Celkový počet obetí ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2, tak v USA dosiahol 38 664. Počet infikovaných je aktuálne 732 197.