V rozhovore sa dočítate:

  • Ako zamávala kríza s obratom Zásielkovne
  • K akým škrtom musela CEO vo firme pristúpiť
  • V akom štádiu je expanzia Zásielkovne do Ázie
  • Čo si Simona Kijonková myslí o opatreniach českej vlády
  • Ako sa vnútorne vyrovnáva s koronakrízou

 

Ako vnútorne prežívate aktuálnu krízu spojenú s koronavírusom?

Každá kríza v mojom živote sa neskôr ukázala ako príležitosť. V priebehu poslednej hospodárskej krízy v roku 2009 som vymyslela Zásielkovňu, ktorá je dnes medzinárodným holdingom. Má 1 200 zamestnancov a pôsobí v šiestich krajinách Európy.

Som bojovníčka, nepoznám slová „nedá sa“. Je pravda, že prvé dni, keď česká vláda v noci rozhodla o zákaze maloobchodného predaja, boli veľmi zložité. Z hodiny na hodinu sme museli meniť zabehnuté procesy. Digitálne nastavenie našej firmy však bolo veľkou výhodou.

Na čom stojí vaša bojovnosť?

V živote som toho zažila veľa. Predtým, ako som sa pustila do Zásielkovne som mala mediálnu agentúru, ktorej činnosť som musela počas ekonomickej krízy ukončiť.

Narodila som sa do rodiny matky samoživiteľky a mám súrodencov, o ktorých som sa musela v detstve starať. Popri vysokej škole som pracovala ako sanitárka v nemocnici a zažila som aj bezdomovectvo. Všetky tieto negatívne skúsenosti sa vyvinuli v niečo dobré a pozitívne. Dôležité je byť aktívny a nenechať sa ovládať okolnosťami.

Máte dnes z niečoho strach?

O finančnú stabilitu skupiny Packeta strach nemám. Dnes už viem, že sme urobili všetko pre to, aby sme biznis naštartovali a zmenili tak, aby zodpovedal súčasnej situácii.

Ako každý človek sa však bojím o svoju rodinu, tri deti, manžela, jeho rodičov, ktorí majú už viac ako šesťdesiat rokov. Svoju mamu som zatvorila v byte, doviezla som jej zdravotnícky materiál, rúška a tablet s mobilným pripojením, takže sme neustále v kontakte.

Manažment si znížil platy

Partnermi Zásielkovne sú najmä malí obchodníci. Niektorí museli obchody zatvoriť. Aký to má vplyv na váš biznis?

Maloobchodný predaj bol síce u niektorých typov obchodníkov zakázaný, ale výdaj zásielok z internetu bol tak v Česku, ako aj na Slovensku povolený, takže aj výdaj cez Zásielkovňu funguje.

Prvé dni však boli skutočne ako na hojdačke. V januári, februári a prvej polovici marca sme ako skupina rástli medziročne o viac než sto percent. V marci

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa