Je to obor

Srdcom mobilu je výkonný Exynos 990. Mimo Európy však Samsung v tomto mobile používa procesor Snapdragon 865 od Qualcommu. Inými slovami: americký Galaxy S20 Ultra je lepší než ten európsky. Samsung by však s vývojom vlastných mobilných procesorov mal končiť.

S20 Ultra má k dispozícii štedrých 12 GB operačnej pamäte. V praxi to znamená, že priemerne štyri až šesť veľkých aplikácií dokáže ostať otvorených na pozadí celý čas. Dokonca sa to pri prezeraní zoznamu spustených aplikácií dá prikázať. Na ukladanie dát mal testovací kus 128 GB, čo je minimum. Na výber je aj pol terabajtu. Navyše nechýba slot na pamäťové karty. Aj bez nich by to bolo pre väčšinu používateľov dosť.

Samsung Galaxy S20 Ultra: Mobilný luxus v nesprávnom čase

Galaxy S20 Ultra určite nie je kompaktný smartfón Zdroj: Samsung

Dôležitý parameter pri každom smartfóne je displej. Ako už pár rokov, znova referenčný kúsok. Skvelé farebné podanie, veľmi vysoký maximálny jas, výborný kontrast a pri rozlíšení 3 200 x 1 440 bodov aj vysoká jemnosť. Radosť pozerať.

Displej pritom podporuje 120-hertzovú obnovovaciu frekvenciu oproti bežnej 60-hertzovej. Na trhu je pár modelov s 90-hertzovou obrazovkou, toto bola moja prvá skúsenosť so 120 hertzami. Stačí k tomu povedať iba to, že kto raz vyskúša, už sa nebude chcieť vracať. Pohyb v menu a hlavne pri skrolovaní čohokoľvek je úplne evidentne plynulejší a krajší.

Ale pozor, je v tom malý háčik. Samsung obmedzil 120 hertzov len na full HD rozlíšenie. Takže je si treba vybrať, či plynulejší alebo jemnejší obraz. To pre batériu. Nerozumiem však, prečo pri prémiovom mobile nie je na majiteľovi, či chce 120 hertzov pri plnom rozlíšení napriek zníženiu výdrže batérie.

Samsung Galaxy S20 Ultra: Mobilný luxus v nesprávnom čase

Galaxy S20 Ultra zadná strana Zdroj: Marián Biel

A ešte jedno upozornenie: S20 Ultra má 6,9-palcovú uhlopriečku. Na trhu je úplne bežné nájsť sedempalcový tablet. Trieda Galaxy S je teda väčšia než Galaxy Note. Dá sa však na to zvyknúť.

Dizajnovo vyzerá Ultra ako štandard. Nenadchne, neurazí. Len si treba dať pozor, lebo sa šmýka ako namydlený blesk. Takto som nechtiac urobil dva crash testy. Z výšky vrecka nohavíc na drevenú aj kamennú podlahu. Srdce vtedy zastalo, ale výrobcu musím pochváliť. Ostal

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa