Slovenské domácnosti si vlani požičiavali stále veľa peňazí. Počas roka 2019 pribudlo retailových úverov v objeme 2,9 miliardy eur. Bolo to síce najmenej od jari 2016, ale napriek spomaleniu zostal rast úverov retailu medzi najrýchlejšími v EÚ.

Úvery rástli tempom okolo osem percent mesačne. „Slovensko rástlo takmer dvojnásobným tempom než medián EÚ,“ píše Národná Banka Slovenska v najnovšej Analýze finančného sektora za rok 2019.

Príčiny rýchleho zadlžovania vidia bankoví analytici najmä v rýchlo rastúcej ekonomike. Na trhu vládla nízka nezamestnanosť a rástli aj príjmy. Takže chuť zadlžovať sa tiež rástla.

Hoci v priebehu roka už platili prísnejšie pravidlá na poskytovanie úverov, ktoré spustila NBS ešte predvlani, zadlžovanie to spomalilo len mierne. Aj preto centrálna banka na konci roka prijala ešte prísnejšie pravidlá na úverovanie najmä pri ukazovateli schopnosti splácať úver.

Hypotéky mierne spomalili rast

Rast úverov na bývanie tiež vlani spomaľoval, ale stále dosahoval rast nad 10 percent. Až v druhom polroku 2019 sa po prvýkrát dostal pod 10 percent medziročne. Príčinou spomaleného rastu boli podľa NBS najmä

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa