Najdôležitejšie správy:

Situáciu sledujeme online:

18:08 Otváracie hodiny v obchodných prevádzkach vyhradené pre seniorov sa upravia. Po novom majú mať vyhradené hodiny od 9. do 11. hodiny, a to iba v pracovných dňoch. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO) po stretnutí s konzíliom odborníkov. Pre dôchodcov má tiež vláda pripraviť program stravných lístkov, za ktoré by si mohli na diaľku nakupovať obedy v reštauráciách. Vozili by im ich taxikári, ktorí doteraz nemohli fungovať.

18:00 Prvá fáza otvárania prevádzok sa má spustiť od stredy 22. apríla. Otvoria sa v nej obchody a služby do 300 m2, prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko, vonkajšie športoviská za stanovených podmienok, ubytovacie prevádzky na dlhodobé ubytovanie, vonkajšie trhoviská či predaj automobilov. Informoval o tom premiér Igor Matovič s tým, že celý plán otvárania prevádzok má štyri fázy. Plán ešte prerokuje Ústredný krízový štáb.

17:40 Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice sú aktuálne hospitalizovaní štyria pacienti s ochorením COVID-19. „Všetci sú stabilizovaní a cítia sa dobre,“ TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková.

17:30 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok občanov krajiny, aby sa v boji proti pandémii nového koronavírusu správali disciplinovane a boli obozretní. Napriek tomu, že krajina už začala uvoľňovať niektoré opatrenia, k víťazstvu nad pandémiou vedie podľa nej ešte dlhá cesta.

16:20 Ekonomika USA môže tento rok pre pandémiu nového koronavírusu zaznamenať dvojciferný pokles, uviedol hlavný ekonomický poradca Allianz Mohamed El-Erian v rozhovore pre CNBC. Koronakríza je podľa neho iná než ekonomické krízy, ktoré poznáme. Dodal, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov môže padnúť až o 14 percent.

15:02 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v pondelok s celoplošným testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb na nový koronavírus. Ako prví boli otestovaní zamestnanci Domova sociálnych služieb (DSS) Sibírka v bratislavskom Novom Meste. 

15:00 Počet zaznamenaných prípadov nákazy novým koronavírusom v Afrike je v súčasnosti 21 633, pričom obetí ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, je 1 076.

14:56 Český minister vnútra a predseda Ústredného krízového štábu Jan Hamáček v pondelok povedal, že chce uvoľniť režim na hraniciach. Pendleri by tak nemuseli nutne ísť do 14-dňovej karantény, stačil by im negatívny test na ochorenie COVID-19, ale nesmel by byť starší ako tri dni.

14:42 V Českej republike sa v dôsledku vírusovej krízy dostanú klienti bánk k úverom jednoduchšie. Česká národní banka (ČNB) sa rozhodla zmierniť odporúčané štandardy poskytovania úverov, ktoré musia banky v krajine dodržiavať. Situácia v Česku je ale iná, Slováci sa zatiaľ ľahšie k úverom zrejme nedostanú.

14:11 Počas nedele (19. 4.) pribudlo na Slovensku 12 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1 970 vzoriek. Z ochorenia sa vyliečilo už 251 ľudí. Z tohto počtu bolo 61 hospitalizovaných v nemocniciach a 190 sa vyliečilo v domácej izolácii.

Ochoreniu COVID-19 podľahol ďalší pacient. Ide o klienta Domova sociálnych služieb Spišské Bystré. Celkovo tak Slovensko eviduje 13 úmrtí zapríčinených novým koronavírusom.

13:51 Nemecká spolková krajina Bavorsko plánuje od začiatku budúceho týždňa zaviesť povinné nosenie ochranných rúšok alebo inej formy zakrytia tváre v obchodoch a vo verejnej doprave. Ide doposiaľ o najľudnatejší nemecký región, ktorý sa rozhodol pristúpiť k tomuto kroku.

13:33 Irán hlási za uplynulých 24 hodín ďalších 91 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 5 209. Ide o vyšší denný nárast než v nedeľu.

13:00 Nosenie ochranných rúšok bude mať po novom svoje výnimky.

 

Výnimky sa týkajú:

  • detí vo veku do dvoch rokov
  • osôb so získanými poruchami autistického spektra
  • osôb v uzavretom vozidle, ak sú všetky osoby vo vozidle zo spoločnej domácnosti
  • vodičov verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne
  • osôb žijúcich v spoločnej domácnosti pri pohybe v prírode, ak je ich vzdialenosť od iných minimálne 20 metrov
  • osôb nežijúcich v spoločnej domácnosti pri pobyte v prírode, ak je ich vzájomná vzdialenosť minimálne 20 metrov

12:52 Do Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) prijali v sobotu (18. 4.) šesť pacientov v ochorením COVID-19 z Domova sociálnych služieb (DSS) Dom svätého Martina.

12:51 Ministerstvo zdravotníctva v Singapure potvrdilo v pondelok ďalších 1 426 prípadov nákazlivého ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu. Údaj je zďaleka najvyšším denným nárastom, aký ostrovná krajina dosiaľ zaznamenala.

12:36 Každá tretia britská domácnosť už zaznamenala v dôsledku pandémie nového koronavírusu pokles svojich príjmov a ich finančná situácia sa zhoršuje najrýchlejším tempom za posledné desaťročie.

12:25 Celkový počet infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 v Španielsku vzrástol v nedeľu zo 195 944 na 200 210. Za posledných 24 hodín taktiež pribudlo 399 obetí, čím sa ich počet zvýšil z 20 453 na 20 852.

ONLINE: Matovič ide otvárať niektoré prevádzky. Plán má štyri fázy

Zdravotné sestry plačú počas spomienky na svojho kolegu Estebana, zdravotného brata, ktorý podľahol na ochorenie COVID-19 v nemocnici v španielskom meste Leganés pri Madride. Zdroj: TASR

11:37 India zaznamenala v pondelok 1 553 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o dosiaľ najvyšší denný nárast počtu prípadov. V rovnakom čase India uvoľnila niektoré obmedzenia zavedené v boji s koronavírusom. Celkový počet potvrdených prípadov v Indii dosiahol 17 615. Chorobe COVID-19 podľahlo najmenej 559 ľudí. Epidemiológovia predpokladajú, že India dosiahne vrchol epidémie v júni.

11:25 V Hongkongu nezaznamenali v pondelok prvýkrát po takmer dvoch mesiacoch ani jeden nový prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Naďalej však hrozí riziko importovaných prípadov od ľudí, ktorých umiestnili do karanténneho zariadenia.

11:19 V marci dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti hodnotu 5,19 percenta. Medziročne tak nezamestnanosť stúpla o 0,16 percentuálneho bodu. Oproti februáru evidovalo ústredie nárast o 0,14 percentuálneho bodu.

11:07 Na Slovensko sa aj vďaka pomoci Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vrátilo k pondelku 3 723 slovenských občanov. Takmer každý z 91 zastupiteľských úradov SR v zahraničí bol do procesu repatriácie zapojený.

ONLINE: Matovič ide otvárať niektoré prevádzky. Plán má štyri fázy

Slováci a Česi po návrate zo zahraničia Zdroj: Tomáš Petříček / Twitter

10:49 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín 4 268 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich celkový počet stúpol na 47 121. Z nákazy COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, sa doposiaľ v Rusku vyliečilo 3 446 osôb a podľahlo jej 405 ľudí, pričom za posledných 24 hodín zomrelo 44 ľudí.

10:33 Viac ako 150 austrálskych ekonómov sa aj napriek poklesu nových prípadov nákazy postavilo v pondelok proti uvoľňovaniu opatrení zavedených v dôsledku koronavírusu. Austrálii sa zatiaľ veľkému rozšíreniu nákazy koronavírusom i vysokému počtu obetí darí vyhýbať. Zavedené opatrenia udržali denný počet nových prípadov pod 40. Prichádzajú však za cenu rastúcej nezamestnanosti, ktorá by mala stúpnuť na 16-ročné maximum.

10:27 Chorvátsko zvažuje obnovenie verejnej dopravy a uvoľnenie obmedzenia pohybu medzi mestom Záhreb a ostatnými lokalitami v Záhrebskej župe. Prvým krokom k uvoľneniu obmedzení bolo nedeľné zrušenie elektronických pasov, ktoré obyvatelia potrebovali na pohyb po krajine.

10:17 Budú sa predkladať dva negatívne testy na koronavírus, ktoré nie sú staršie ako 48 hodín. Prečítajte si nové podmienky pri prechode hraníc, ktoré platia od pondelka (20. 4.).

10:01 Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) v pondelok požiadal o ďalších 92,4 milióna amerických dolárov určených na boj proti pandémii koronavírusu v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky, konfliktami postihnutej časti sveta s najvyšším počtom detí v núdzi než kdekoľvek inde.

9:48 V uplynulých 24 hodinách podľahlo ochoreniu COVID-19 v Maďarsku desať pacientov. Počet nakazených novým druhom koronavírusu stúpol do pondelka na 1 984. Premiér Viktor Orbán vo videu zverejnenom v nedeľu na Facebooku vyhlásil, že vyvrcholenie nákazy koronavírusom v Maďarsku možno očakávať 3. mája.

ONLINE: Matovič ide otvárať niektoré prevádzky. Plán má štyri fázy

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: TASR

9:23 V Českej republike od polnoci pribudlo 41 ľudí s ochorením COVID-19. Počet úmrtí sa od nedeľného večera zvýšil o dve na 188. Vyliečených pacientov je o 13 viac (1 311). Testov v nedeľu urobili celkovo 4 027.

9:05 Nemecko povolilo v pondelok otvorenie niektorých menších a stredne veľkých obchodov, akými sú kníhkupectvá, autoservisy a predajne bicyklov. Ďalšie kroky sa od Berlína očakávajú koncom apríla.

8:54 Nórsko, ktoré tvrdí, že má nákazu novým koronavírusom už pod kontrolou, začalo v pondelok po mesiac trvajúcom zatvorení otvárať predškolské zariadenia.

8:36 V Českej republike evidovali v nedeľu ďalších 92 prípadov nákazy novým koronavírusom, denný prírastok infikovaných tak v krajine klesol štvrtý deň po sebe. Celkový počet nakazených sa podľa aktuálnych údajov ministerstva zdravotníctva zvýšil na 6 746.

8:15 Počet úmrtí na nový koronavírus v Spojených štátoch sa za posledných 24 hodín zvýšil o takmer 2 000 a dosiahol celkovo 40 661. Vyplýva to z nedeľňajších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

7:59 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v nedeľu upozornil krajiny, ktoré sa chystajú zmierňovať karanténne opatrenia, aby boli pripravené rýchlo reagovať na prípadný opätovný nárast výskytu nákazy novým koronavírusom.

ONLINE: Matovič ide otvárať niektoré prevádzky. Plán má štyri fázy

Tedros Adhanom Ghebreyesus Zdroj: TASR