Programové vyhlásenie vlády Igora Matoviča je príjemným čítaním. Napokon, presne tak ako programové vyhlásenie takmer každej vlády, ktorá vždy prichádza s čerstvými sľubmi, ako zlepšiť krajinu k lepšiemu. Premiér Igor Matovič je s ním spokojný, pretože má veľa strán.

V prvom facebookovom statuse na túto tému ako jedinú vec zdôraznil, že dokument je dvakrát obsiahlejší ako predchádzajúce vládne vyhlásenia a pridal upútavku na schválenie dvojitého občianstva. Žiadne odvážne reformy nezmieňuje.

Neskôr sa ešte pochválil zapracovaním všetkých jedenástich bodov, o ktorých ľudia hlasovali v internetovej ankete Rozhodni.to pred voľbami. Pri prvom pohľade to teda vyzerá skôr na ľudovú ako reformnú vládu, ale programové vyhlásenie vlády necháva priestor na priaznivejšie hodnotenie.

V jeho úvode koaličné strany v súlade s predvolebnými sľubmi hovoria o vytvorení skutočne právneho štátu, kde bude radosť pracovať, podnikať a žiť. Pripomínajú tiež, že dokument vznikol v mimoriadne ťažkej dobe pandémie koronavírusu, ktorá paralyzovala celý svet i Slovensko.

Je nepochybným faktom, že táto skutočnosť by mala ovplyvňovať každé hodnotenie vládneho programu. Nemôže však byť argumentom na odbitie akejkoľvek kritiky, ktorú I. Matovič už po pár týždňoch v úrade znáša s čoraz väčšou nevôľou.

Boj proti korupcii je priorita

Boj proti korupcii je úvodnou témou rodného listu novej koalície a vládne strany tak napĺňajú predvolebný záväzok, ktorý dali svojim voličom - vyčistiť prehnitý systém štátneho sektora, kde o prístupe k spravodlivosti, zdravotníckym službám a verejným zdrojom nerozhodujú zákony ale peniaze. Dosiahnuť to chce

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa