„Škandinávska populácia je všeobecne menej náchylná na tento druh ochorenia, ktoré sa môže vyvinúť v husto zaľudnených oblastiach Číny,“ poznamenal ďalej. Navyše, starší ľudia v Škandinávii sú vo všeobecnosti v dobrom zdravotnom stave. Zúčastňujú sa na lyžiarskych pretekoch alebo bicyklujú z Osla do Trondheimu, dodal ešte profesor.

Liberálne Švédsko

Predchádzajúce citácie vznikli v čase, keď v Škandinávii nemali ani jedno úmrtie na koronavírus a v súvislosti s epidémiou a karanténou hovorili iba o „nude na umretie“.

V čase písania tohto článku však už hlásili vo Švédsku vyše 14-tisíc prípadov a vyše 1 500 úmrtí spôsobených koronavírusom, v Nórsku vyše 7 100 prípadov a 165 úmrtí, vo Fínsku vyše 3 700 prípadov a 94 úmrtí a na Islande vyše 1 700 prípadov a deväť úmrtí.

Príbeh Švédska: ako sa skončí najväčší zdravotný experiment Škandinávie

Zdroj: TASR / AP

Najviac pozornosti si v rámci škandinávskych krajín vyslúžilo Švédsko. Zatiaľ čo väčšina európskych krajín, vrátane susedného Dánska a Nórska, pristúpila k prísnym opatreniam na zastavenie šírenia, Švédi môžu aj naďalej navštevovať reštaurácie, bary, kaviarne, telocvične alebo kaderníctva a posielajú svoje deti do škôl.

Fotografie Švédov sediacich na terasách reštaurácií a cvičiacich na workoutových ihriskách sú častou témou médií. Otvorené základné školy a väčšina podnikov vyvoláva dojem, že život vo Švédsku funguje ako bežne. Namiesto prísnych opatrení vláda naliehala na ľudí, aby sa správali zodpovedne a mali sociálny odstup.

Pokus a kritika

Prudký nárast počtu obetí začiatkom apríla viedlo v Štokholme k spochybňovaniu liberálneho prístupu. Švédska vláda sa ním snaží minimalizovať dosah epidemiologických opatrení na ekonomiku, liberálny prístup sa však stal terčom kritiky úmerne tomu, ako sa nákaza začína v zvýšenej miere šíriť v hlavnom meste.

Cecilia Soderberg-Naucler, profesorka mikrobiálnej patogenézy z Inštitútu Karolinska, bola jednou z 2 300 akademikov, ktorí na konci marca podpísali otvorený list vláde, v ktorom požadovali sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu s cieľom ochrániť švédsky zdravotnícky systém.

„Musíme prevziať kontrolu nad situáciou, aby sme sa vyhli totálnemu chaosu. Nikto neskúšal takýto prístup. Prečo by sme ho mali bez informovaného súhlasu skúšať tu vo Švédsku,“ položila si vtedy otázku vedkyňa. Prístup Švédska kritizuje aj Svetová zdravotnícka organizácia.

„Od začiatku tvrdíme, že veci sa musia najprv zhoršiť, kým sa začnú zlepšovať,“ reagoval švédsky premiér Stefan Lofver na jednu z kritík. Jeho popularita medzi

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa