Hoci v marci záujem o kardio prípravky, lieky na cukrovku, respiračné ochorenia či prípravky od bolestí narástol a niektoré lieky s obsahom paracetamolu a vitamíny, najmä vitamín C, chýbali, situácia sa podľa odborníkov dostáva do normálu.

Ľudia si v súvislosti s pandémiou koronavírusu začali robiť často neúmerné zásoby liekov na recept, ktoré pravidelne a dlhodobo užívajú, ale tiež vitamínov a doplnkov výživy, prípravkov na podporu imunity. Tie potom v niektorých lekárňach chýbali a ďalší pacienti boli v strese, či sa k svojim liekom dostanú.

Najmä chronickí pacienti musia užívať predpísané lieky pravidelne a bez prestávok. Aj krátky výpadok u nich môže vyvolať vážne zdravotné ťažkosti. To, že sa chronický pacient snaží predzásobiť, je teda pochopiteľné. Na druhej strane sa môže potom stať, že v čase krízy sa liek nedostane k ďalším, rovnako ťažko chorým pacientom.

Kritický dvanásty týždeň

Dramatický nárast predaja liekov bez lekárskeho predpisu, najmä liekov proti horúčke, vitamínu C a zinku, nastal podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v dvanástom týždni tohto roka. Oproti priemernému týždennému predaju ľudia kúpili takýchto prípravkov o tridsať percent viac.

Významne vzrástla aj spotreba liekov na predpis – v prvom rade liekov na kardiovaskulárne ochorenia, cukrovku a respiračné ochorenia. Ako uvádza ŠÚKL, od 1. do 21. marca bol nárast oproti minulému roku až vo výške päťdesiat percent.

Príčiny výpadkov sú rôzne

„Príčiny výpadkov sú niekedy spojené s dlhšími dobami dodania alebo prepravy. Výpadky od polovice marca registrujeme aj u prípravkov, kde sa znásobila spotreb

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa