Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika 2024

Přes dva debakly k bronzu. První hokejovou medaili získali Čechoslováci na letních olympijských hrách

Nikoli na zimních, ale na letních olympijských hrách získali českoslovenští hokejisté svou první medaili. Podařilo se jim to v Antverpách, a to navzdory hrozivému skóre 1:31 ze tří zápasů. V tom posledním totiž po dvou vysokých prohrách s favorizovanými zámořskými celky porazili 29. dubna 1920 Švédsko 1:0 a mohli se radovat z bronzu. Turnaj byl zpětně uznán i za první světový šampionát.

Česloslovenští hokejisté na OH v Antverpách
zdroj: ČTK

Jelikož zimní hry se poprvé konaly až o čtyři roky později, měl hokej v Antverpách pod pěti kruhy premiéru. Na rozdíl od současných pravidel se hrálo se sedmi hráči v poli a na dva dvacetiminutové poločasy.

Turnaje se zúčastnilo sedm zemí: vedle zlaté Kanady, stříbrného týmu USA, Československa a Švédska ještě Belgie, Francie a Švýcarsko. V nepřehledném hracím systému se poražení postupně propadali pořadím.

První československý reprezentační výběr se na olympiádu připravoval v Tatrách. Kvůli nedostatku vhodných ledových ploch ale hráči namísto hokeje lyžovali, hráli tenis nebo fotbal.

Do Belgie jich nakonec vyrazilo deset, většina z nich už startovala na předválečných evropských šampionátech, na kterých v barvách Čech vybojovali dva tituly.

Do turnaje v antverpském Ledovém paláci vstoupilo Československo prohrou 0:15 s Kanadou, kterou Národní listy okomentovaly "přes porážku krásná hra Čechů, kteří dostali čtyři góly z offsidu". V duelu s Američany čs. tým inkasoval dokonce šestnáctkrát, aniž sám skóroval.

V utkání o bronz se do branky místo náhradníka Jana Peky vrátil Karel Wälzer, jenž se zranil hned při úvodním tréninku. Už ve třetí minutě vstřelil po přihrávce Karla Peška-Kádi, jinak slavného fotbalisty Sparty i reprezentace, jediný gól vyrovnaného střetnutí Josef Šroubek.

"Všichni zde vypočtení národové jsou ve výhodě proti nám možností pravidelného trainingu, majíce buď dosti dlouhé a pravidelné zimy, nebo ledové paláce. Jest tedy úspěchem znamenitým, že máme jen dva národy před sebou a čtyři za sebou. Pravíme upřímně, že bychom byli spokojeni, kdybychom se z Antverp i v jiných sportech vraceli s takovými úspěchy. Vedli si naši hoši statečně!" citovaly Národní listy zprávu, kterou po vítězství nad Švédskem vydala ČTK.

Od premiéry zimních OH v Chamonix 1924 se hokej stal nedílnou součástí programu Her a čeští či českoslovenští hokejisté chyběli pouze v roce 1932 v Lake Placid.

Po čtyřech stříbrných a stejném počtu bronzových medailí se na "turnaji století" v Naganu 1998 dočkali zlata. Posledním cenným kovem zůstává bronz z Turína 2006, předloni v Pchjongčchangu skončili Češi na čtvrtém místě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články